Aktiespararna

Experten: Köp den slaktade utdelaren - är felprissatt nu

14 april 20237 min lästid
Anders Rudolfsson, DNB. .Foto: Pressbild
Anders Rudolfsson ser guldläge i utdelningsmaskinen och småspararfavoriten.

Anders Rudolfsson är aktiemäklare på DNB. Foto: Shutterstock och pressbild.

En felprissatt utdelningsmaskin och en tillväxtraket som marknaden inte har förstått den fulla potentialen i.

Det är några av DNB:s aktiemäklare Anders Rudolfssons aktietips just nu.

”Bolaget värderas nu lägre än vinsttillväxten. Det är naturligtvis inte rimligt”, säger han.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Om vi börjar med börsläget så konstaterar Anders Rudolfsson att vi återigen är inne i en stark trend efter att börsen repat sig efter bank-oron i mars.

Han tror att trenden kommer fortsätta ett par veckor till, framför allt på grund av Q1-rapporterna som kommer ge nytt bränsle åt många aktier.

”Jag ser framför mig en väldigt bra rapportperiod. Tittar man på Volvos siffror som kom tidigare i veckan så är de helt outstanding och Scanfil har också redovisat bra siffror, vilket skvallrar om att efterfrågan är stark”.

De bolag som kommer göra bäst Q1-rapporter är industribolagen, tror Rudolfsson.

”Allt som har med industri att göra kommer gå bra - alltså de bolag som sysslar med tillverkning och säljer till andra bolag. Däremot konsumentrelaterade bolag kommer få det tuffare”.

Räntesänkningar kan leda till två saker

Vad det gäller börsens framtid så styrs den så klart mycket av räntan. Anders Rudolfsson konstaterar att marknaden just nu prisar in en 25 punkters höjning från Fed i maj, men efter det ser man räntesänkningar framför sig. Om så blir fallet finns det två utfall som kan ske på börsen:

”Antingen kommer marknaden jubla över räntesänkningarna och då kommer till exempel tillväxtaktier gå starkt, eller så är det så att marknaden blir orolig för att allt för snabba räntesänkningar kan leda till recession, vilket skulle ge ett tuffare börsklimat. Som jag ser det nu så verkar allt fler tycka att oroligheten för recessionsläget väger tyngre än fördelen med en lägre ränta”.

Rudolfsson tror att april kommer vara en fortsatt stark börsperiod, men att sommar-månaderna kan bli lite svagare.

”Det kan gå sidledes en period framåt och vara en mer normal börs de kommande månaderna. Och sedan en förhoppningsvis stark avslutning på året”, säger han.

Vitrolife lockar till köp

När det kommer till vilka aktier man ska köpa, så letar Ander Rudolfsson efter bolag som har en dokumenterad fungerande affärsmodell, med bra kassaflöden och som levererar tillväxt. Alltså bolag som kommer klara av en lågkonjunktur.

Med tanke på Kinas pågående återöppning av ekonomin söker han också efter bolag som är exponerade mot just det landet.

Ett bolag som träffar rätt på samtliga punkter ovan är Vitrolife. Aktien är minus drygt 30% på ett år, men plus 14% under 2023. I dag kostar en aktie cirka 212 kronor.

”Bolaget kommer växa mellan 15–20% de kommande åren. Visst kan man tycka att aktien är dyr, men bolaget har bra kassaflöden och har precis gjort förvärv som de börjat tjäna pengar på, samtidigt som de är exponerade mot Kina”, säger Anders Rudolfsson.

DNB har en riktkurs på Vitrolife på 340 kronor.

Stabil utdelningsmaskin till låg värdering

Rudolfssons andra aktiecase är Coor.

Aktien har haft det ganska tufft de senaste månaderna och åkte på en rejäl smäll när bolaget presenterade sin Q4-rapport i januari.

Många är oroliga för att fastighetsbolagen, som kan gå en tuff framtid till mötes, kommer behöva dra ned på vissa tjänster och då skulle Coor – som bland annat erbjuder fastighetsskötsel och andra tjänster – påverkas negativt.

”Vi tycker den osäkerheten är överdriven och aktien är felprissatt nu. Tittar man på affärsmodellen har den bevisat sig gång på gång, och Coor sitter ofta på längre kontrakt med sina kunder”, säger Rudolfsson.

Coor handlas just nu med en direktavkastning på 7% och är vad många brukar kalla för en utdelningsmaskin. Anders Rudolfsson tror att Q1-rapporten kommer visa på bättre siffror än Q4 och att marknaden kommer tolka resultatet väl – vilket lär ge skjuts i aktien.

”Vi har en riktkurs på 100 kronor på Coor. Rapporten som kommer nu kommer bevisa att bolaget är stabilt och det här är verkligen en aktie man kan äga och sova gott om natten”, säger han.

Småspararnas favorit ska upp ännu mer

Det tredje bolaget som Anders Rudolfsson tycker man ska köpa aktier i är Evolution. En småspararfavorit som verkligen tagit fart de senaste månaderna och är plus över 30% under 2023.

Trots den starka utvecklingen tycker inte Anders Rudolfsson att marknaden har prisat in den fulla potentialen hos Evolution.

När han går igenom DNB:s prognoser kan han konstatera att de tror att Evolution kommer växa cirka 30% i år och ha en tillväxt på vinst per aktie på 25%. Bolaget handlas just nu på EV/EBIT på 20x för 2023 års förväntade siffror. Samma siffra för 2024 visar på en EV/EBIT på 16x.

”Det innebär att man värderar bolaget lägre än vinsttillväxten. Det är naturligtvis inte rimligt. Evolution är ett fantastiskt bolag men aktien borde kosta mer givet den enormt starka tillväxt man har. Jag är lite förvånad över utvecklingen och att den inte gått ännu starkare”, säger han.

Rudolfsson tror på ännu en stark kvartalsrapport för Evolution och att aktien kommer fortsätta klättra uppåt. Han säger att aktien i nuläget är ”långt ifrån dyr”.

”Evolution är ett bolag som egentligen inte har några riktiga konkurrenter. Man är världsledande och framför allt i USA kan man fortfarande växa väldigt mycket mer. Det är något som jag inte tycker att marknaden har prisat in”.

De kan rida på industrivågen

Till sist så tipsar Anders Rudolfsson även om bolagen Addtech, Indutrade, Lagercrantz och NCAB.

Samtliga bolag har gemensamt att de levererar till de stora industribolagen. Och som Rudolfsson varit inne på så skvallrar Volvos och Scanfils siffror om att efterfrågan hos dessa bolag är stort – vilket borde göra att ovan nämnda bolag också kommer fortsatt gå starkt.

Anders Rudolfssons köp-tips:

Vitrolife

Coor

Evolution

Addtech

Indutrade

Lagercrantz

NCAB

LÄS MER: Korta portföljen: Vi dubblar innehavet i nedpressade aktien

LÄS MER: Analytikern: Jag borde ha köprekat den här aktien för längesen

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig