Aktiespararna

Ålandsbanken ändrar synen på Ericsson - sänker Nokia

Av Eric Emanuelsson
5 december 20233 min lästid
Ålandsbanken höjer nu Ericsson från neutral till positiv efter bolagets jätteavtal med AT&T. Samtidigt sänker banken rekommendationen för Nokia - som blev förlorare på avtalet - till neutral.

Ålandsbanken skriver i en morgonrapport att "Tomten kom tidigt i år" till Ericsson.

Detta efter att det under måndagskvällen stod klart att Ericsson ror hem ett femårigt avtal med amerikanska teleoperatören AT&T till ett värde av 146 miljarder kronor.

"Detta innebär att Ericsson förstärker sin marknadsandel i USA ytterligare och är nu den helt dominerande leverantören av mobil infrastruktur i USA", skriver Ålandsbanken.

Ericsson lågt värderad

Banken bedömer vidare att kontraktet med AT&T kommer att tillföra knappt 15 miljarder kronor per år i årlig försäljning och att Ericssons rörelseresultat bör påverkas positivt med åtminstone 4-6 miljarder kronor.

"Detta motsvarar 15-20% av vinstestimaten för 2024 och bör därmed leda till kraftiga uppjusteringar av konsensusförväntningarna för de kommande åren. Vi har preliminärt höjt estimaten för 2024 och 2025 med 10-15%, men kan komma att justera upp prognoserna ytterligare då detaljerna blir kända", skriver banken.

Detta får Ålandsbanken att höja sin rekommendation på Ericsson från neutral till positiv. Man anser att aktien nu är lågt värderad efter det senaste årets svaga kursutveckling.

"P/E-talet för 2024 är låga 6.5x (EV/EBIT 4.3x) vilket ger en betydande uppsida även med försiktiga antaganden om resultatutvecklingen för problemområdena Enterprise och Cloud", skriver man.

Sänker rekommendationen för Nokia

Ericssons jätteavtal innebär samtidigt en förlust för konkurrenten Nokia som byts ut av AT&T.

Ålandsbanken beräknar att effekterna på Nokias resultat initialt blir en förlust på cirka en miljard dollar i intäkter (drygt 4% av 2024e) och ett EBIT-bortfall på 4-500 MEUR. Banken bedömer dock att detta delvis kommer att kunna kompenseras genom att bolaget minskar sina kostnader i USA, men Ålandsbanken ser det ändå som troligt att nettoeffekten under nästa år blir cirka 10% av EBIT.

Detta får Ålandsbanken att sänka sin rekommendation på Nokia-aktien från positiv till neutral. Banken skriver att osäkerheten kring styrkan i Nokias produktportfölj har ökat och man har svårt att se någon positiv katalysator för aktien i närtid.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig