Aktiespararna

Ålandsbanken: Snålt bud på OX2

Av Elin Hanspers
14 maj 20242 min lästid
EQT Infrastructure har via Otello Bidco lagt ett uppköpserbjudande på vindkraftsbolaget OX2 värt 60 kronor per aktie med betalning i kontanter. Ålandsbanken anser inte att budet reflekterar värdet i den projektportfölj som OX2 byggt upp under åren.

EQT:s bud innebär en premie på knappt 45% mot förra fredagens stängningskurs och värderar hela bolaget till knappt 16,4 miljarder kronor. Huvudägaren Peas Industries, som kontrollerar 45,6% av aktierna, har ovillkorat accepterat budet, som dessutom rekommenderas av OX2:s budkommitté.

Erbjudandet är villkorat bland annat av att Otello Bidco blir ägare till mer än 50% av aktierna i OX2, vilket Ålandsbanken menar är ytterst sannolikt.

"Vi anser att budet är snålt tilltaget och inte reflekterar värdet i den stora och högkvalitativa projektportfölj som OX2 byggt upp under åren", skriver Ålandsbanken.

De pekar på att Ålandsbankens värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på OX2 som i princip är dubbelt upp mot budkursen.

"Samtidigt är det tydligt att aktiemarknaden inte lyckats omfamna den relativt komplicerade modell som projektutveckling av förnyelsebar energi innebär", skriver de.

Försiktig värdering

OX2-aktien rusade omkring 40% på börsen efter att budet blivit offentligt, men Ålandsbanken skriver att värderingen av OX2-aktien även efter kursuppgångenses som försiktig.

"Bolaget har en urstark balansräkning i relation till nuvarande affärsmodell. Vår egen värderingsmodell indikerar ett långsiktigt värde på ca 117 SEK/aktie, vilket EQT:s bud inte är i närheten av", skriver de.

Ålandsbanken väljer att i nuläget avvakta budet. De anser i grunden att budet är för lågt, men noterar att många nog kommer att acceptera EQT:s erbjudande och att sannolikheten för konkurrerande bud är små.

"Vi sänker därför vår syn på aktien från positiv till neutral, men avvaktar i nuläget med att acceptera budet", skriver de.

Acceptfristen beräknas påbörjas omkring den 25 juni och avslutas omkring den 14 oktober.

LÄS MER: EQT lägger bud på OX2

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.Dela med dig