Aktiespararna

Allt fler svenskar får kämpa med privatekonomin

Av Jessika Bouveng
23 maj 20242 min lästid
Allt fler svenskar känner en ekonomisk stress. Det visar en ny undersökning som Demoskop genomfört på uppdrag av hypoteksbolaget Borgo.

Hypoteksbolaget Borgo har släppt rapport om svenskarnas sparande. Rapporten visar att fler och fler svenskar känner en stress över sin ekonomi.

“Vi är många som har känt av ett betydligt tuffare privatekonomiskt läge de senaste åren. Nu ser vi en ljusning på horisonten, men det är inte över ännu. Det är viktigt att fortsätta spara och fatta bra privatekonomiska beslut”, säger Åsa Fagerlund, sparexpert på Borgo.

Rapporten, där 2035 svenskar har svarat på frågor om sin privatekonomi, visar bland annat att nästan hälften av deltagarna har tagit från sin buffert för att täcka löpande kostnader. Den visar även att var sjunde person har fått låna pengar av en närstående för att klara av vardagsekonomin.

Vidare framgår det av rapporten att en av tre svenskar uppger att de är ekonomiskt stressade, och var fjärde person känner oro för att pengarna inte ska räcka till nästa månadslön.

Rådet: Spara om du kan

“Våra siffror visar att det är fortsatt tufft och att många har behövt ta av sin buffert för att få vardagen att gå ihop. Om ekonomin nu börjar vända är det viktigt att bygga upp bufferten igen för att skapa marginaler i privatekonomin”, säger Åsa Fagerlund och fortsätter:

“Även ett litet sparande gör skillnad över tid. Genom att skapa ekonomisk motståndskraft minskar även den ekonomiska stressen.”

Hur mycket svenskar kan spara har överlag minskat det senaste året. Från 3 970 till 3 595 kronor i snitt – vilket är en minskning med 10%. Jämför man män och kvinnor kan män spara mer än kvinnor, det visade undersökningen även förra året.

LÄS MER: Prognosen: Inflation på 1%

LÄS MER: Svensk BNP sjönk oväntat- "bäddar för RB-sänkning"

Dela med dig