Aktiespararna

"Perfekta mixen för att växa vinsterna kraftigt"

Av Carl-Henrik Söderberg
25 oktober 20229 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på bra och dåliga rapporter, framgångsrecept för vinsttillväxt, svaga konsumenter och kampen mellan grön och brun energiförsörjning

Spretiga rapportutfall

Börsen fortsätter att försöka absorbera bolagens rapportutfall samtidigt som den makroekonomiska bilden skapar oro. För tillfället handlas börsen i ett brett intervall men med en tillsynes positiv underton.


OMXS30 sedan årskiftet. 200-dagars och 50-dagars glidande medelvärde (lila respektive blå linje). RSI-indikatorn (gul linje).

Optimisten vs pessimisten

Pessimisten menar på att de ihärdigt stigande räntorna borgar för att den lättnad vi till viss del sett på aktiemarknaden är av temporär karaktär, trots generellt tämligen solida Q3:or än så länge. Detta då november är fullt av potentiella negativa triggers i form av räntebesked och fortsatt makrodata.

Optimisten å sin sida noterar ett nytt mönster på börsen där den stigit under den senaste tvåveckorsperioden, dessutom under fallande volatilitet. En positiv signal med andra ord. Detta trots högre räntor och uppjusterade förväntningar vad gäller kommande räntehöjningar från Fed.

Diskrepansen mellan börs och räntor under den senaste tiden ser vi nedan där räntor fortsatt stiga men att börsen faktiskt trotsat det.


Orange linje visar utvecklingen på den amerikanska börsen, den gråa är en 10-årig amerikansk statsobligation som har inverterats.

Rädsla att stå utanför?

I takt med att börsen har studsat upp borde det ha skapats lite FOMO på marknaden när det finns mycket pengar på sidlinjen. Rädslan att missa ett potentiellt årsskiftesrally kanske börjar stressa vissa investerare där ute som ligger med mycket kassa.

Här nedan ser vi exponeringen mot aktier hos utvalda förvaltare i USA. Uppgången är tämligen kraftig på slutet även om vi kommer ifrån låga nivåer.


Exponeringen mot aktier hos utvalda amerikanska förvaltare har succesivt kommit ner under året. På slutet har vi dock potentiellt sett ett trendskifte.

Minskad oro hos investerare

Även den klassiska sentimentsindikatorn Fear & Greed Index har hoppat upp på slutet och indikerar ett större (bedrägligt?) lugn på marknaden.

Fear & Greed Index är en indikator för att visa på humöret hos investerare. Idagsläget anses läget vara neutralt efter en tid av tydlig riskaversion.

Verkstadssektorn so far

Om vi målar med de breda penseldragen är rapportperioden för den så viktiga verkstadssektorn än så länge godkänd. Även om fjärde kvartalet kan bli någonting annat så stärker rapporterna tesen att bolagen inte sett någon större nedgång under kvartalet. Åtminstone om vi ser till orderingång och omsättning. Däremot har marginalutfallen spretat betydligt mer.

Sandvik och Atlas Copco gjorde det bra medan Volvo, SKF och Alfa Laval gjort marknaden besviken. Just lönsamhet och stark balansräkning är två variabler som marknaden kommer att bry sig väldigt mycket om framöver när vi entrar sämre ekonomiska tider.

Stjärnan i klustret

Atlas Copco är som vanligt bäst i klassen när det kommer till detta. Varför?

Här är Atlas unikt på det sättet att bolaget är dominerande i nästan alla områden som man är i aktiv i och samtidigt är betydligt större än alla de närmsta konkurrenterna.

Detta skapar givetvis en väldigt stark konkurrenskraftig situation med möjligheten att fortsätta erbjuda produkter av hög klass med en exceptionell pricing power. Hög andel av försäljningen mot eftermarknaden försvarar även den lönsamheten.

Många bolag kunde skryta med att de kunde föra över kostnader mot kund under början av året. Ju längre vi befinner oss i detta tuffa ekonomiska klimat kommer det att visa sig vilka bolag som verkligen sitter på den egenskapen. Atlas är ett av dem.

Att besitta dessa egenskaper samtidigt som tillväxtmöjligheterna är goda, såväl organiskt som via förvärv, det är inte många som kan erbjuda varför värderingen också är befogat hög relativt andra i sektorn.

Atlas Copcos marginalutveckling på kvartalsbasis (orangea staplar) samt skuldsättningen i bolaget i form av nettoskulden genom ebitda (blå linje).

Konsumentrelaterat går åt skogen

Verksamheter med exponering mot konsumenter har det tufft, det vet vi och det har vi om inte annat sätt på börsen. Idag kom Viaplay med en rapport som stärker den tesen. Aktien ned 27 % idag.

En ökad inflation som ger mindre pengar i konsumenternas plånböcker, och som i sin tur gör att hushållen drar ner på antalet streamingtjänster, är en bild som utkristalliserat sig i allt större grad under året.

Viaplays vd tror visserligen att Viaplay kommer klara sig bättre än många konkurrenter men bolaget skruvar ned sina tillväxtprognoser rejält för helåret 2022.

Bland annat väntas nu den nordiska verksamheten nå en organisk tillväxt 2022 på cirka 10 procent, mot tidigare mål som var en tillväxt på cirka 20 procent. Bolaget ser även en tuffare annonsmarknad framåt.

Detta är sannolikt långt ifrån den sista negativa nyheten från konsumentrelaterade bolag vi kommer se framöver.

Viaplays aktiekurs sedan årsskiftet, aktien -58 % för året.

I väntan på rapport

Några av Stockholmsbörsens finare tillväxtaktier har hoppat upp ordentligt senaste månaden. Bland annat Hexatronic efter en omvänd vinstvarning (+37 % på en månad) och Vitec med en fin rapport (+20 %). En annan som ännu inte bekänt färg är Evolution (+20 %).

Evolution får lov att sägas vara ett fantastiskt bolag som skapat otroligt hög tillväxt över tid. Tillsammans med höga bruttomarginaler och en skalbar affärsmodell skapas det fina vinstförutsättningar. Den perfekta mixen för att växa vinsterna kraftigt helt enkelt.

Detta har Evo gjort på ett imponerande vis under lång tid. Lägg därtill att bolaget sitter på en nettokassa. Förvärv på denna svaga marknad är sannolikt att vänta.

Evolution i siffror senaste fem åren på kvartalsbasis. Orangea staplar är omsättning, blå linje rörelsemarginal och grön linje vinstmarginal. Siffror från Börsdata.

Historiska rapportutfall

Blickar vi tillbaka historiskt och synar tidigare rapportutfall gentemot förväntansbild så konstaterar vi att bolaget gjort marknaden aningen besviken under flertalet kvartal på slutet.

Staplarna visar på procentuell avvikekelse från vad analytikerna trott på förhand. Gröna staplar innebär bättre rapportutfall vad gäller vinsten än väntat. Omvänt för röda staplar. Gul linje är aktiekursen.

Multiplar hänger på vinsttrend och framtidsutsikter

Ser vi till ovan graf ser vi att aktien stigit kraftigt i spåren av kontinuerligt starka rapporter och där marknaden skruvat upp sin förväntansbild kring framtiden. Detta avspeglas också i värderingen som vi ser i nedan graf.

När bolaget sedan levererar sämre än väntat, då vänder sentimentet kring aktien snabbt. En hög värdering skapar en kraftfullare nedgång. Regulatoriska orosmoln har också pressat kursen.

P/e 22 på innevarande är inte särskilt dyrt för denna tillväxtpärla men marknaden verkar fortsatt välja att lägga en högre riskpremie på aktien än tidigare.

Värderingen, mätt i p/e-tal för Evolution under de senaste fem åren.

Grönt eller brunt?

Att investera I förnyelsebar energi har bjudit på kraftiga svängningar under senare år där många bolag bjudit på en fin vision men där vinstgenerering, och ibland till och med försäljning, visat sig vara svårt.

I takt med kriget och skenande energipriser kommer vi att se en ökad investeringsvilja och riskvilligt kapital som söker sig till sektorn. Här nedan en liten historisk tillbakablick över hur sektorn gått på börsen om vi blickar tillbaka nästa tio år. Likaså den ”bruna” energisektorn.

Som vi ser är det en kraftig utklassning från den gröna sektorn. Hur blir nästkommande decennium?

Blå linje visar på hur mycket globala aktier inom förnyelsebar energi har gått gentemot börsen sedan 2014. Den svarta linjen visar på hur mycket sämre olje- och gasbolag gått jämfört med börsen under samma period.

Dystra inköpschefer

Inköpschefsindex (PMI) för tillverkningsindustrin har av förståeliga skäl tappat mark. PMI är en enkätundersökning som skickas ut där bolagen svarar på frågor om alltifrån sysselsättning och leveranstider till orderingång och produktion. Detta fungerar som en ledande indikator för börsen och ger en bild av vad bolagen tror om framtiden.

En nivå över 50 pekar på att läget är bättre än månaden innan och en nivå under 50 på att läget är sämre. Centralbankerna är övertygade om att en djup lågkonjunktur är vad som krävs för att hantera den besvärliga inflationen. Det skapar ingen lätt situation för våra politiker. På hemmaplan är exempelvis amorteringskravet en het potatis.


Utfall PMI-siffror från USA, Europa.

Marknadsanalyser

Dela med dig