Aktiespararna

Analytikern: "Den tråkiga aktien utklassar uppstickarna"

10 januari 20236 min lästid
Analytiker Carl-Henrik Söderberg lyfter varje vecka fram intressanta grafer som på olika sätt belyser de finansiella marknaderna. Idag är det bland annat fokus på småbolagsrevanshcen, fallande räntor, tvetydig ekonomisk data och vinstprognoser.

Pigg start på börsåret

Börsen har som bekant börjat 2023 på ett förhoppningsfullt sätt och index noteras nästan +7 % under de få handelsdagar som hittills avverkats. För vad det är värt brukar en bra start på året medföra att börsåret slutar på plus om vi blickar tillbaka i historieböckerna.

Under samma korta handelsperiod ifjol var börsen -3 %.




Räntehöjningarna biter

Att börsen gått så starkt på slutet förklaras främst av positiva arbetssiffror från USA (lägre lönetillväxt än väntat) men kanske framförallt en ISM-siffra för tjänstesektorn som kom in betydligt lägre väntat och noterade faktiskt den lägsta siffran på nästan tre år.

En kraftfull försvagning som indikerar att räntehöjningarna biter på ekonomin med lägre efterfrågan som konsekvens. Även tillverknings- och byggindustri uppvisar svaghet ska tilläggas.


I dagsläget tolkar marknaden det som någonting positivt då Feds agerande alltjämt är det som marknaden fokuserar mest på. Tjänstesektorn är också arbetskraftsintensiv i sin natur varför marknadens förhoppningar om ytterligare lägre löneinflation får ses som rimlig.



Småbolagen tar revansch

Bra start för börsen hittills och vi noterar att småbolagsindex (Russell 2000) går bättre än storbolagsindex (S&P 500) första dagarna på året. 2022 gick som bekant storbolagen betydligt mycket bättre. Svänger pendeln tillbaka 2023?

Ser vi till värderingen på Russell 2000 så pratar vi framåtblickande (12 månader) p/e-tal kring 10x. Det ska vara den lägsta nivån på 30 år och 30 % lägre än historiskt snitt.

Vi hoppas årets påbörjade trend håller i sig. När småbolag går bra brukar det även smitta av sig på andra marknader.

Vi noterar att rörelsen inte riktigt ser likadan ut på hemmaplan där OMXS30 fortsätter att prestera bättre än OMXS Small Cap, även under inledningen på det nya året.


Grafen sätter Russell 2000 i relation till S&P 500 där en fallande kurs då betyder att S&P 500 går bättre. Och vice versa.

Det där med vinstprognoserna…

Pessimisten oroar sig för fortsatta åtstramningar i denna tämligen sena fas av konjunkturnedgången, något som ökar risken för en djupare lågkonjunktur. Det i sin tur bidrar till en högre grad av osäkerhet för vinstutsikterna för börsens bolag.

Under tidigare recessioner (exklusive finans- och 30-talskrisen), har vinsterna för S&P 500-bolagen sjunkit mellan 10 och 20 procent. Där är vi inte precis om vi ser till nedan graf och tron om de kommande kvartal.

LÄS MER: Därför går börsen så bra just nu

Det kan nog konstateras att denna recession behöver vara väldigt mild och lätt för att rättfärdiga dessa prognoser och de trots allt relativt höga värderingar vi ser på den amerikanska börsen.


2022 – ett extremår

I USA, som leder denna räntehöjningscykel och därför fångar marknadens uppmärksamhet extra mycket, ser vi som sagt tydliga signaler på en svagare ekonomi men arbetsmarknaden är trots allt robust och arbetslösheten väldigt låg (3,5 %).

Det leder till att Fed sannolikt kommer att fortsätta strama åt ekonomin och att vi därför heller inte ska hoppas på några duvaktiga signaler riktigt ännu.

Å andra sidan pekar det mesta på att inflationen kommer att börja avta under de kommande månaderna vilket i sin tur öppnar upp för en räntetopp innan årets första halva är till ända.

Frågan är om det räcker för att vi ska se en stor återhämtning på marknaden eller om vi måste se fler centralbanker hänga på.

Oavsett kan vi bara konstatera att räntehöjningarna under 2022 har varit något helt exceptionellt.


Tråkigt = bäst?

Livsmedel går att investera i på olika sätt. De mest spexiga är också de som gjort mest ont under de senaste åren. Stora, stabila Axfood har bjudit på en totalavkastning på 60 % medan Oatly (havreprodukter) och Beyond Meat (växtbaserat kött) mosats under de senaste 2 åren och är -90 %. Den "tråkiga" aktien utklassar uppstickarna med andra ord. Vikten av att ha upplevt en hel konjunkturcykel ska inte underskattas…

Vågar man betta på revansch under 2023 eller kommer kursgrafen se ungefär det samma ut när året summeras?


Gröna vinnaren 2023?

Vi vet att det kommer satsas en hel del pengar på den gröna omställningen framöver. Det kommer även läggas ett större fokus på energiförbrukning framåt. Vilka aktier kan leverera på det temat under ett förväntat tufft 2023?

Ventilationsbolag som Systemair och Lindab? Vindkraftsbolag såsom Orrön och Arise? Listan på potentiella vinnare kan såklart göras milslång.

Och när väderkartan ser ut som nedan (eller -50 grader och så kallade bombcykloner i USA), så kanske finska Vaisala och deras klimat- och vädersensorer kan ligga bra till när extremväder dessvärre ser ut att bli alltmer vanligt förekommande på moder jord?


Glaset halvfullt

I takt med de svaga makrosiffrorna på slutet så har räntorna fallit tillbaka. Nedan ser vi en amerikansk långränta.

Kan det vara så att när långräntorna börjar sjunka så tenderar investerare att se igenom lågkonjunkturen för att försöka förstå samt sikta in sig på när nästa konjunkturuppgång ska starta? Det kan åtminstone vara värt att tänka på...


Svagare dollar en lättnad

Den starka dollarn har varit en jobbig motvind för många aktörer. Men med en svagare ekonomi och lägre inflation kan räntehöjningarna snart pausas och till och med sänkas, vilket borde dra med sig dollarn nedåt ytterligare.

En svagare dollar kan exempelvis vara till hjälp för globala aktier, kanske europeiska i synnerhet, då råvaror (olja), som är prissatta i dollar blir billigare.


Dela med dig