Aktiespararna

Analytikerna: Då ska du sälja av ditt innehav

Av Redaktionen
28 juni 20242 min lästid
Aktiespararnas analytiker Jacob Svensson och Robert Andersson.
Det är fredag och ett nytt avsnitt av Aktiepodden är ute. Veckans avsnitt är det sista inför sommaruppehållet och som avslutning på säsongen går våra analytiker Robert Andersson och Jacob Svensson igenom sina investeringsstrategier.

I veckans avsnitt av Aktiepodden, som är det sista för säsongen, är det alltså våra analytikers strategier som ligger i fokus. En viktig del av en strategi, och en återkommande fråga för våra analytiker, är när det är läge att sälja av ett innehav.

“När brukar du sälja bolag Jacob?”, frågar Robert Andersson.

“Det finns väl egentligen två faktorer som jag tänker på. Det ena handlar om ifall värderingen har sprungit iväg alldeles för mycket. Sen handlar det ju också om man gjort sin analys och har en tydlig tes var man tror bolaget ska i framtiden, och att den sen ändras radikalt. Då kanske också den egna synen på bolaget ändras radikalt efter det”, svarar Jacob.

Kill your darlings om du måste

Robert Andersson instämmer och håller med om att det är viktigt att formulera en tydlig investeringstes. Tesen kan vara kort och koncis men det viktigaste är att den är tydlig.

“Går inte bolaget i den riktning du tänkt dig då tycker jag faktiskt att du ska sälja bolaget i hundra fall av hundra. Argumentet bakom det är att du alltid kan köpa tillbaka det”, säger Robert Andersson.

Analytikern lyfter sedan att det är viktigt som investerare att inte stirra sig blind på positiva aspekter av ett bolag som till exempel ledningen gärna vill framföra. Man måste försöka kringgå den psykologiska effekten av att se det man vill se och även ta till sig det man inte gillar med en aktie.

Ibland måste man helt enkelt bara bita i det sura äpplet om ett favoritcase inte gått som man tänkt sig. Det går ju som sagt alltid att köpa tillbaka om man ångrar sig.

Vill du ta del av fler delar av våra analytikers investeringsstrategier? Lyssna då på avsnittet här!

LÄS MER: Stor besvikelse från spelbolaget - aktien borde vara ner mer

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Aktiepodden

Dela med dig