Aktiespararna

Analytikernas favorit framåt: "Värderingen historiskt låg nu"

Av Eric Emanuelsson
31 augusti 20232 min lästid
Karri Rinta är analytiker på Handelsbanken. Kursgrafen till vänster visar Essity-aktiens utveckling sedan början på maj i år.
I det senaste numret av Handelsbankens tidning "Fokus Placeringar" ger bankens aktieanalytiker Karri Rinta och Nicklas Skogman sin syn på aktier inom konsumentsektorn och pekar ut sina två favoriter.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Karri Rinta kan till och börja med konstatera att hushållen har dragit ned på mycket, men fortsätter spendera på resor och nöjen. Men han tror också att hushållen kommer få det tuffare, innan det blir bättre.

Vad det gäller bolag så säger Nicklas Skogman att tidigare covid-vinnare har haft det tufft sedan mitten av förra året.

"Företag i branscher som gör-det-själv, sport & fritid, heminredning
och hemelektronik har flera kvartal av svaga siffror bakom sig. Konsumenterna har dessutom börjat handla mer
hos lågprisaktörer. Företag som säljer dagligvaror, som Axfood, har däremot klarat sig bättre i den här miljön och uppvisat ett bra inflationsskydd. Lågpriskoncept som Willys har varit särskilt framgångsrika", säger han i "Fokus Placeringar".

Historiskt låg värdering på Essity

Karri Linna säger att han "generellt" tycker att det är för tidigt att köpa aktier inom sällanköpsvaror, och att han då i stället föredrar bolag som säljer just dagligvaror.

Hans favorit i den sektorn är hygienföretaget Essity.

"Dels är värderingen historiskt låg, dels tror vi att priserna på insatsvaror som massa och energi kommer att sjunka snabbare än Essitys egna priser, vilket borde innebära att marginalerna kommer att fortsätta stiga".

H&M är en annan favorit

Nicklas Skogman lyfter H&M som en annan favorit i sektorn.

"Redan i den senaste kvartalsrapporten kunde vi se att kostnadsbesparingsprogrammen börjar bita och jag tror att H&M är på god väg att närma sig sitt marginalmål om 10 procent under 2024. Under det fjärde kvartalet räknar vi med en starkt positiv utveckling av bruttomarginalen, det vill säga en återgång från den press vi såg samma kvartal för ett år sedan", säger han i "Fokus Placeringar".

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

LÄS MER: Öresunds vd om investmentbolagets tunga period

LÄS MER: Populära aktien dumpades av småspararna i augusti

EssityH&MMedia och analyshus

Dela med dig