Aktiespararna

Analytikerns stenhårda kritik mot Hexatronic

Av Jessika Bouveng
29 september 20233 min lästid
Robert Andersson är en av Aktiespararnas analytiker.
Aktiepodden är denna veckan tillbaka med ett nytt avsnitt. Denna vecka snackas bland annat de fortsatt makrodrivna börsläget med styrräntor i fokus. Ett annat hett ämne som tas upp är turerna i Hexatronic förra veckan som skapade en hel del frustration - inte minst hos analytikern Robert Andersson.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

I torsdags förra veckan rasade Hexatronics aktiekurs med runt 10 %. Orsaken var för de flesta okänd – fram till och med fredagen.

Då gick bolaget ut med ett pressmeddelande, som kan betraktas som en vinstvarning, där man bland annat skrev att framtidsutsikterna är mer negativa än tidigare kommunicerat. Nyheten följdes av att DI avslöjade att bolagets ledning redan under torsdagen meddelat SEB:s analytiker samma sak, något som fick banken att i sin tur skicka ut informationen till sina kunder. Detta ledde till att säljtrycket ökade i aktien och kursen föll.

Analytikern plockar fram motorsågen

Situationen är minst sagt rörig - och Robert Andersson är rakt av förbannad.

”Det är verkligen största motorsågen fram och så kan Hexatronic lägga sig och så är det bara att såga”, säger han i podden.

Analytikern ser mycket kritiskt på hur bolaget har hanterat situationen gentemot småsparare.

”Det här är superskadligt och den här typen av analytikermöten måste upphöra”, säger Robert Andersson.

Robert Andersson tycker att det är uppenbart att det under torsdagens möten måste ha sagts för mycket och att det är då som felet begicks. Förtroendet för bolagets ledning har fått sig en ordentlig törn.

Väljer att inte sälja - än

Hexatronic är ett bolag som bland annat ingår i Aktiespararnas Korta portföljen, som Robert Andersson sköter. Analytikern tycker att det är svårt att bedöma hur man ska hantera situationen just nu.

”Vi har hittills inte sålt än, det får man nog utvärdera lite. Men om man väljer att behålla aktien efter kursraset, då får man ta det här betet att det inte är ett totalt förfall som väntar”, säger han.

Anledning till att analytikern ännu inte tryckt på sälj-knappen är för att bolaget påstår att man ska kunna hålla uppe marginalen inom sitt målintervall. Analytikern tolkar då situation som att den negativa tillväxten inte borde vara jättehög och därför är det rimligt att behålla aktien för tillfället.

”Men det är ett stort underbetyg för den här kommunikationen och man ska invänta utredningar. Jag hoppas verkligen att det görs en duktig utredning av det här”, säger Robert Andersson och avslutar diskussionen med att ännu en gång poängtera att dessa analytikermöte borde upphöra genast.

Vill du ta del av fler aktiecase och intressanta diskussioner? Lyssna då på avsnittet här!

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

LÄS MER: Åsikterna går isär - köpläge i H&M eller inte?

LÄS MER: Banken: Köp aktien efter börspremiären

Hexatronic GroupAktiepodden

Dela med dig