Aktiespararna

Årets 10 värsta aktier

Av Göran Lind
16 maj 20234 min lästid
En stark start på året har gjort att börsåret så här långt ser helt ok ut. Breda index (OMXSPI) är upp 8% och mest omsatta (OMXS30) 10%. Men under ytan har det bjudits på en hel del dramatik och besvikelser.

Aktiespararna har konstruerat ett slags ”eländesindex” för att fånga upp årets hittills värsta aktier. Vi tar hänsyn till dels kursfallet i procent, dels hur mycket börsvärde som försvunnit i kronor och hur många aktieägare som drabbats. Urvalet är Nasdaq Stockholm, large- mid och small cap.

För aktier som gått väldigt starkt föregående år finns en förmildrande omständighet. Det gör att till exempel Orrön Energy, ned 52% i år, och Hexatronic, minus 47%, undviker att hamna på listan.

10. På plats tio hamnar numera anonyma Pricer. Kostnadsinflation och ökad konkurrens har fått vinstmarginalen att krympa. Med aviserad nyemission och inställd utdelning på det så har aktien backat 52% i år och 1,8 miljarder i börsvärde har försvunnit. Pricer har relativt många aktieägare, enligt Holdings nästan 18 000.

9. Laddbolaget Ctek, som Harald Mix-ägda Altor satte på börsen 2021 har inte rosat marknaden. Sparkad vd, fallande vinstmarginal och organisk tillväxt har fått marknaden att tappa förtroendet, Q1-rapporten var en kalldusch. Aktien är ned 51%, 2,5 miljard har försvunnit och 24 000 aktieägare är drabbade.

8. Besqabs haveri kan till stor del tillskrivas yttre omständigheter. Bostadsbyggare går per definition dåligt nu. Nedskrivning av byggprojekt och en framtvingad rabatterad företrädesemission har påskyndat fallet. Aktien är minus 59%, börsvärde ner drygt 1 miljard. Tack och lov är aktien inte särskilt spridd, bara drygt 3 000 ägare enligt Holdings.

7. Forskningsbolaget Irlab Therapeutics fas 2b-studie fallerade och aktien kollapsade. Efter det har vd fått sparken och en svag Q1-rapport publicerats. Aktien har fallit 74%, i kronor är 1,9 miljarder borta och bolaget har cirka 4 500 missnöjda ägare.

6. På sjätte plats hittar vi listans enda small cap-bolag, Immonovia. Här är det främst en emission, i syfte att utveckla verksamheten, till en tredjedel av handlad kurs som har spökat. Diagnostestbolaget har fallit inte mindre än 86%, 1,1 miljarder i börsvärde är bortblåst och 8 000 ägare har blivit fattigare.

5. Humanas vår har inte direkt liknat lunket på ett äldreboende. Efter beslut om indraget tillstånd från IVO är bolagets verksamhet inom personlig assistans hotad. Saken avgörs senare i vår, men efter ett beslut om indraget tillstånd från Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, är verksamheten hotad. Trots vinstökning på 30% Q1 är aktien därför ned 64%, nästan 2 miljarder borta i börsvärde och drygt 7 000 ägare nervösa.

4. Intrum är visserligen ”bara” ned 36% i år, men det är nästan 14 miljarder som har gått upp i rök och bolaget har nästan 63 000 ägare. Intrum är näst mest blankade börsbolaget på börsen och marknaden oroas av högre räntor och att storägaren Nordic Capital ska tvingas dumpa innehavet för att kunna stänga en fond.

3. Marknadsundersökningsbolaget Cints två rapporter i år har varit veritabla katastrofer. Q1:an resulterade i ett kursfall på 40% i en redan nedpressad kurs. Ett ”tillväxtbolag” som levererar minus 11% i tillväxt gör förstås ingen glad. Integrationen av förvärvet Lucid och bolaget tyngs av makroekonomisk motvind. Aktien har fallit 74% i år, börsvärdet är ner 8,5 miljarder och drygt 11 000 ägare är besvikna över det bolag som Nordic Capital släpat till börsen.

2. Meddelandetjänstföretaget Sinch visade negativ organisk vinsttillväxt senaste kvartalet och aktien rasade på rapporten. Fallande priser på meddelanden i USA och osäkerhet kring bolagets besparingsprogram håller nere kursen, påfallande många analytiker är ändå positiva till Sinch. I år är aktien ned 42%, börsvärdet minus 33 miljarder och 102 000 aktieägare hoppas på bättre tider.

1. Även om aktien ”bara” fallit 64% är SBB med 264 000 ägare och ett tappat börsvärde på 28 miljarder solklar etta i listan. Skuldsättningen faller inte en takt som marknaden önskat, Q1-rapporten var svag och bolagets kreditbetyg har sänkts till skräpstatus. 

LÄS MERBanken: Slå till nu - ovanligt stora rabatter på högutdelarna

Aktietips

Dela med dig