Aktiespararna

Banken: Slå till nu - ovanligt stora rabatter på högutdelarna

Av Jessika Bouveng
15 maj 20232 min lästid
Bra, bättre, bäst. Ungefär så sammanfattar Ålandsbanken sin syn på de nordiska bankerna i en analys som släpptes under måndagsmorgonen. Banken ser historiskt stora rabatter och en kurspotential på nästan 50% för sektorn.

I sitt morgonbrev skriver Ålandsbanken under måndagen att man just nu har en positiv syn på alla de nordiska bankerna. Banken är i sin helhet nöjda över hur respektive bank rapporterat för det första kvartalet 2023 och man ser genomgående starka resultat. Bankens vinstprognoser höjdes med 3-5% efter rapporterna och estimaten ligger klart högre än konsensus i marknaden för de närmaste kvartalen.

Ålandsbanken skriver även att aktiernas värderingar är mycket låga, både vad gäller lönsamheten och i förhållande till de historiska multiplarna.

“Baserat på våra prognoser kommer bankerna att ha en avkastning på eget kapital i intervallet 12,5% (SHB) till 16,2% (Nordea) för 2024 och 2025. Med ett antagande om 2% långsiktig tillväxt skulle det motivera P/E -tal på 12,9x -13,5x, vilket kan jämföras med dagens 5,7x -6,0x. Även i förhållande till marknadens genomsnitt är ”rabatten” ovanligt stor (ca 45% lägre P/E -tal än verkstadsbolagen, vilket är den lägsta nivån på fem år).”

Precis som för de flesta andra aktörer på marknaden så finns såklart en del orosmoln. En aktuell sådan är den turbulens vi sett i den amerikanska banksektorn det senaste som en del är rädda för att den sprider sig till Europa. Ålandsbanken är dock inte speciellt oroliga då man ser exponeringen mellan nordiska banker och amerikanska regionala banker som marginell.

Banken lyfter även den ständigt närvarande regleringsrisken som något att se upp för.

Positiv syn på samtliga nordiska storbanker

Som ovan nämnt har dock Ålandsbanken en positiv syn på de nordiska bankerna i nuläget. Ser man endast till den förväntade direktavkastningen så överstiger den bankens avkastningskrav på 8,5% med en viss marginal.

Banken ser även en hög kurspotential för sektorn. Man tror att ett P/E-tal på 10-12x inte borde vara ouppnåeligt, något som i sin tur skulle kunna ge en kurspotential på nästan 50%.

Den bank man tror mest på för tillfället är Nordea följt av Swedbank och SEB. Minst attraktivt ser man på DNB.

LÄS MERAktiechefen: Högutdelaren alldeles för billig efter raset

LÄS MERBörsveckan ser köpläge i fastighetsaktien som rasat

Aktietips

Dela med dig