Aktiespararna

Balders kreditbetyg sänks till "skräpstatus" av Moodys

Av Finwire/Redaktionen
1 mars 20232 min lästid
Erik Selin är vd för Balder. .
Kreditvärderingsinstitutet Moodys har sänkt fastighetsbolaget Balders kreditbetyg till Ba1 från Baa3.

I ett pressmeddelande skriver Moodys att sänkningen beror på att Balders nyckeltal är fortsatt under press, i synnerhet koncernens täckning av fasta kostnader och skuldsättningsgraden.

Moodys skriver om skuldsättningen att den är hög vid denna tidpunkt i cykeln jämfört med de nivåer som förväntades för det tidigare Baa3-betyget och även jämfört med andra bolag i samma bransch. Enligt Moodys ger skuldsättningen ett litet utrymme för att motstå nedvärderingar i portföljen.

Samtidigt tilläggs det att man inte förväntar sig att Balder vid denna tidpunkt genomför några meningsfulla åtgärder för att minska skuldsättningen, såsom storskaliga avyttringar eller betydande kapitalanskaffningar.

Kom med en nyemission

Utsikterna för det nya betyget döms som stabila.

Balder kom i slutet av förra året att göra en riktad nyemission på 1,8 miljarder kronor för att återköpa hybridobligationer. Bolaget har också i senaste delårsrapporten infört ett nytt mål för skuldsättningen för att blidka hotet om ett sänkt kreditbetyg. Vd och storägare Erik Selin hade följande att säga om detta i rapporten:

“Att ha en balansräkning som uppfyller kriterierna för en 'investment grade rating' och kontinuerlig tillgång till obligationsfinansiering är inte bara en fråga om finansieringsstrategi, utan ligger också väl i linje med den riskprofil som Balders styrelse eftersträvar i stort”.

Konflikt senaste åren

Erik Selin har under flera år haft en konflikt med Moody's och avslutade samarbetet med ratinginstitutet 2019.

”Att vi avslutar samarbetet med Moody's beror i första hand på att kvalitén på deras rating har sjunkit den senaste tiden.”

Trots det har alltså Moody's fortsatt att bevaka bolaget .


LÄS MER: Sju aktier att köpa när ränteoron växerDela med dig