Aktiespararna

Bank of England låter räntan ligga

Av Elin Hanspers
1 februari 20241 min lästid
Bank of England lämnar styrräntan som väntat oförändrad vid 5,25%.

Bank of Englands ledning var emellertid oenig i beslutet. Sex ledamöter röstade för en oförändrad ränta medan två ville höja räntan till 5,5% och en ville sänka räntan till 5%.

Kommittén skriver att penningpolitiken kommer att behöva förbli tillräckligt restriktiv under tillräckligt lång tid för att föra inflationen tillbaka till 2% uthålligt på medellång sikt.

Vidare skriver kommittén att man kommer att fortsätta att noga bevaka indikationer på ihållande inflationstryck och uthållighet i ekonomin som helhet, som underliggande stramhet i arbetsmarknadsförhållandena, löneökningar och tjänsteinflation.

Fallande inflation

Centralbanken noterar att BNP-tillväxten fortsatt har varit dämpad och att inflationstrycket har minskat i såväl euroområdet som USA. Elpriserna har också sjunkit. Dock kvarstår geopolitiska risker såsom utvecklingen i Mellanöstern. BNP-tillväxten väntas också öka gradvis under prognosperioden.

KPI-inflationen sjönk till 4,0 % i december 2023, vilket var under förväntningarna i novemberrapporten. KPI-inflationen förväntas falla tillfälligt till målet på 2 % under andra kvartalet 2024 innan den ökar igen under tredje och fjärde kvartalet. Detta på grund av att jämförelsetalen sett till energipriserna kommer att påverka.


Dela med dig