Aktiespararna

Banken höjer giganten till köp inför rapporten

Av Jessika Bouveng
5 april 20232 min lästid
Prognosen: Långsiktiga investerare kommer att bli belönade

Handelsbanken väljer idag att höja sin kortsiktiga rekommendation för industrijätten Atlas Copco. Även långsiktigt ser man fortsatt positivt på aktien.

Den 27 april är det dags för industrijätten Atlas Copco att rapportera för det första kvartalet. Inför rapporten så förväntar sig Handelsbanken en stabil efterfrågan jämfört med det gångna kvartalet. Däremot ser man en större nedgång i organisk orderingång jämfört med samma kvartal föregående år. Detta till följd av tuffa jämförelsetal och en svagare trend för Vakuumteknik i det korta perspektivet.

Banken förväntar sig även att leveranstakten har varit hög under kvartalet och man tror på en mer normaliserad resultathävstång för både Industriteknik och Vakuumteknik till följd av förbättringar i leveranskedjorna. Banken bedömer även att man ser slutet i tunneln vad gäller halvledarinvesteringar givet mer positiva kommentarer avseende efterfrågan.

I sin analys skriver banken:

”Långsiktigt har Atlas Copco och Kompressorteknik vuxit betydligt snabbare än den generella industriproduktionen och bevisligen varit mer motståndskraftigt i termer av tillväxt och vinstnivå. Vi är fortsatt trygga med en hög efterfrågan på Atlas Copcos energieffektiva kompressorer, vilket borde innebära successivt högre marknadsandel.”

Höjer rekommendationen

Handelsbanken konstaterar i sin analys att aktien inte är billig, däremot ser man att investeraraptiten i det korta perspektivet kommer att förbättras och man väljer därför att höja sina korta rekommendation till Köp (Behåll).

Man räknar även med acceleration av tillväxten, fortsatt framgång vad gäller utrullningen av nya kompressorer och fortsatta förvärv. I det långa loppet tror man därför att investerare kommer att bli belönade och man upprepar även rekommendationen Outperform på tre års sikt.

LÄS MERBanken spår lättnadsrally i aktien - höjer till köp

Aktietips

Dela med dig