Aktiespararna

Banken: Köpläge i utdelnings- aktien som rasat på börsen

Av Jessika Bouveng
28 mars 20233 min lästid
Swedbank tar in nedpressade utdelningsmaskinen bland favoriterna och slänger ut jätten.

Swedbank har uppdaterat sina sektorfavoriter - vilket är bankens favoritaktier i respektive sektor.

I denna veckas uppdatering, och mitt i kriget om matpriserna, väljer man att ersätta Electrolux med Axfood inom konsumentsektorn, med rekommendationen Köp.

Swedbank motiverar sitt beslut med att bolaget är välpositionerat mot ett växande marknadssegment. Axfood är även ett av de ledande bolagen inom svensk dagligvaruhandel med en marknadsandel på 20%. Via sajten Aktiellt skriver banken: 

"Givet dess motståndskraftiga affärsmodell, starka balansräkning och stabila kassaflödesgenerering finner vi Axfood attraktivt värderad. Vår riktkurs på 330 kronor baseras på en kassaflödesvärdering med en vägd kapitalkostnad på 7 procent, långsiktig Ebitda-marginal på 6 procent och en långsiktig tillväxt på 2,5 procent. Givet Axfoods tydliga exponering mot strukturellt växande delar av den svenska dagligvarumarknaden finner vi vidare att en premie jämfört med sektorn är motiverad.“

Tog en smäll efter priskriget

Igår kom det besked från både Coop och ICA att man väljer att sänka priserna på en rad olika matvaror. Rivalernas priskrig gjorde att Axfoods aktie föll. Under förmiddagen var aktien som mest upp på 1,5% och den stängde på närmare 3% lägre. Axfoods presschef Magnus Törnblom ville igår inte svara på om bolaget tänker ge sig in i priskriget. 

Aktien är nu nere på samma nivåer som den var för ett år sedan och den har rasat rejält sedan toppen på 330 kronor.

Bankens favoriter - 16 aktier med köpstämpel

Utöver Axfood så finner vi även New Wave och Embracer bland konsumentfavoriterna. Embracers aktie har idag fått ta stryk efter besked om försenade avtal och Kepler Cheuvreux, som gör analyser åt Swedbank, ser det som en omvänd vinstvarning. 

Nedan följer alla Swedbanks favoriter i den senaste uppdateringen av sektorfavoriterna. Banken har köprekommendation på samtliga aktier förutom Astra Zeneca, där man har kvar sin behåll-stämpel.

Konsument:

Electrolux, Embracer, New Wave

Fastighet/Bygg:

Balder, Nyfosa, Skanska

Häslovård:

AstraZeneca, Calliditas Therapeutics

Basindustri:

Ingen

Bank/finans:

Investor, Nordea Bank, SHB

Telekom/IT:

Hexagon

Verkstad:

Munters, Assa Abloy, Atlas Copco, Sandvik, Securitas

LÄS MEREmbracer rasar på börsen - "tolkar det som vinstvarning"

LÄS MERHär är varorna som Ica och Coop prissänker

Aktietips

Dela med dig