Aktiespararna

Efter kritiken: ICA och Coop väljer att sänka matpriserna

Av Jessika Bouveng
27 mars 20232 min lästid
Nya bud från matkedjorna - prissänkningarna sker inom flera kategorier

Det har förmodligen inte undgått någon att matpriserna under den senaste tiden har skenat. Bara det senaste året så har en matkasse blivit 20% dyrare.

Förra veckan valde Lidl att sänka priserna på 100 produkter. Idag följer ICA efter.

Idag meddelar ICA Sverige via ett pressmeddelande att man sänker priser till butikerna på över 300 varor med mellan 5% och 25%. Prissänkningarna berör en rad olika kategorier: chark, såser, skafferi, barnmat, bröd, fågel, ost och hygienprodukter.

Syftet med att sänka priserna till butiker är att skapa bättre förutsättningar för enskilda ICA-handlare att sänka sina priser till kunderna.

“Med den här breda prissänkningen så skapar ICA Sverige förutsättningar för alla ICA-handlare att sänka priserna till kunderna i sina butiker. Då varje ICA-handlare bestämmer över sitt sortiment och sätter sina egna priser så kommer kunderbjudandet och antalet artiklar variera lokalt mellan olika ICA-butiker”, kommenterar Eric Lundberg, vd i ICA Sverige.

De lägre priserna kommer att gälla minst i två månader med startskott den 11 april.

Lidl var först med att sänka priserna på flera varor. I förra veckan meddelade företaget att man sänker priserna på 100 varor. Detta hyllades av bland annat finansministern Elisabeth Svantesson (M). I en tweet idag uttrycker hon hur positivt det är att ICA går i samma fotspår.

Även Coop hakar på tåget

Runt lunch idag meddelar även Coop att man sänker några av priserna på sina varor. Samtliga varor inom färska grönsaker, frukter och bär sänks med 12%, en sänkning som motsvarar momsen på livsmedel. De sänkta priserna gäller april månad ut.

"Med sänkningen vill Coop stötta sina medlemmar, som fått allt högre kostnader under den senaste tiden", skriver Coop i ett pressmeddelande.

För att ta del av prissänkningen behöver man vara medlem i någon av Coops 28 konsumentföreningar.

LÄS MERErik Thedéen ser ny höjning i april

LÄS MERTidningen ser köpläge i två aktier mitt i stormen

Marknadsnyheter

Dela med dig