Aktiespararna

Banken: Kursen har halverats - vi ser stor uppsida nu

Av Eric Emanuelsson
12 januari 20242 min lästid
Handelsbanken sätter köp på OX2.
Handelsbanken inleder bevakning på vindkraftsbolaget OX2 med rekommendationerna köp och outperform. Banken konstaterar att bolagets aktiekurs har halverats sedan mitten av 2022 och ser nu ett bra köpläge. Riktkursen på tre års sikt sätts till 83 kronor - vilket ger en uppsida på cirka 60% från dagens aktiekurs.

Handelsbanken skriver i en ny analys att vindkraftsbolaget OX2 har visat upp en bra motståndskraft på en marknad där inflation och höga räntor har ökat kostnaderna och påverkat tillgången till finansiering.

"Trots viss press i det korta perspektivet, har efterfrågan på förnyelsebar kraftgenerering varit fortsatt stark, och vi prognostiserar att OX2 kommer att kunna upprätthålla en rörelsemarginal på drygt 10 procent med en genomsnittlig årlig tillväxt för rörelseresultatet under 2023-27 om 27%", skriver banken

Det talar för OX2

Handelsbanken tror att energiöverskottet i Norden kommer att minska med 70% fram till 2027 samtidigt som marknaden för förnyelsebar energi fortsätter få politiskt stöd.

"Sammantaget borde detta bidra till en hög efterfrågan på förnyelsebar energi", skriver man.

OX2:s aktiekurs har halverats sedan mitten av 2022 till följd av lägre elpriser, högre räntor och oro för lönsamheten i havsbaserad vindkraft.

Handelsbanken anser att denna osäkerhet nu är inprisad i aktiekursen och att oron för marknaden borde mattas av i takt med att OX2 levererar projektförsäljning.

Köp på OX2 med riktkurs 83 kronor

"I det längre perspektivet menar vi att OX2:s affärsmodell gör bolaget motståndskraftigt i tuffare marknader och att den pågående elektrifieringen borde driva efterfrågan på förnyelsebar kraftgenerering och innebära en hög tillväxt", skriver banken.

Handelsbanken prognos för 2024 visar att aktien nu handlas till P/E 12,9x och EV/EBIT 8,4x.

"Vi tar upp bevakning med den kortsiktiga rekommendationen köp och den långsiktiga rekommendationen outperform (med en riktkurs på tre års sikt på 83 kronor, motsvarande en EV/EBIT-multipel på 10x)", skriver man till sist.

LÄS MER: Aktiechefen: Tre aktier som tar revansch 2024 - OX2 en av dem

LÄS MER: Carnegie ser köpläge i läkemedelsbolaget

OX2Media och analyshus

Dela med dig