Aktiespararna

"Högintressant aktie - vi rekommenderar köp"

Av Eric Emanuelsson
12 januari 20242 min lästid
Carnegie sätter köp på Sobi.
Investmentbanken Carnegie skriver i en ny analys att mycket talar för att läkemedelsbolaget Sobi nu står inför flera år av kraftig vinsttillväxt. Något som banken inte tycker syns i värderingen av aktien.

Sobi är ett läkemedelsbolag som fokuserar på sällsynta sjukdomar. Bolaget driver dock ingen egen forskning utan köper eller licensierar produkter till sin portfölj.

Carnegie spår att Sobi, efter några svaga år präglade av investeringar, nu går en mycket ljus framtid till mötes:

"Nu går bolaget mot en skördeperiod med viktiga lanseringar som kommer att lyfta tillväxten till tvåsiffriga nivåer och stärka lönsamheten. Talande är att nylanserade läkemedel under de tre första kvartalen 2023 stod för nästan 90 procent av tillväxten", skriver investmentbanken i en ny analys.

Tror på rekordhög bruttomarginal för Sobi

Sobi är bland annat specialiserade inom hemofili (blödarsjuka), en affär som genererar ungefär 60 procent av intäkterna.

Carnegie spår att när Sobi redovisar sitt bokslut den 8 februari i år så kommer man kunna visa 11 % omsättningstillväxt, eller 9% justerat för valuta och ett justerat EBITA-resultat som ökar med 17%.

Investmentbanken tror också att bruttomarginalen stärks till rekordhöga 82%. För 2024 och 2025 ser Carnegie en omsättningstillväxt på 9 respektive 12% samt justerad EBITA-tillväxt på 10 och 20%.

Sätter köp på Sobi

"Att Sobi går mot en period med högre vinsttillväxt reflekteras emellertid ännu inte i värderingen av aktien. På vår prognos för 2025 handlas aktien till ett justerat P/E-tal på bara cirka 11x. I takt med att vinsttillväxten accelererar är det sannolikt med multipelexpansion, vilket gör aktien högintressant. Vi rekommenderar köp med riktkurs 325 kronor", skriver banken till sist.

I dag kostar en aktie 286 kronor efter en väldigt stark utveckling de senaste tre månaderna, då aktien noterar en uppgång på hela 30%

LÄS MER: Korta portföljen: Stark utveckling - nya innehaven går bäst

LÄS MER: Analytikern: Tre aktier som borde gå upp

Dela med dig