Aktiespararna

Banken: Ta hem vinst i småspararfavoriten

Av Redaktionen
10 januari 20231 min lästid
Verkstadsjättarna har gått som tåget sedan botten nåddes i oktober förra året. En av de som gått bra är Sandvik - och nu tycker Handelsbanken att det är dags för aktieägare att "ta hem lite vinst". Banken sänker också sin långsiktiga rekommendation för bolaget.

Atlas Copco, Sandvik, Volvo.

Flera är verkstadsjättarna som studsat upp rejält sedan botten nåddes i okotober förra året.

Aktiespararnas analytiker Carl Henrik Söderberg och Robert Andersson, som sköter Korta Portföljen, sålde för några veckor sedan av sina aktier i Atlas Copco med motiveringen att bolaget ökat med över 20% och de såg en begränsad uppsida framöver.

Gått upp 35% sedan oktober

Nu resonerar Handelsbanken likadant med Sandvik.

Aktien har gått upp 35% sedan oktober och handlas nu för drygt 202 kronor. Handelsbanken har en riktkurs på 260 kronor för 2025, och anser nu att uppsidan är för begränsad från dagens nivåer.

"Även om vi ännu inte sett en avmattning, förväntar vi att detta kommer att ske under 2023 för både den kortcykliska verksamheten och gruvverksamheten (där vi räknar med en fortsatt stabil eftermarknad, men minskade volymer för nyförsäljning). En stark orderbok kommer dock att fortsätta ge vinststöd för innevarande år, vilket innebär att vi räknar med oförändrade resultatnivåer för 2023 jämfört med 2022", skriver banken i en färsk analys.

De rekommenderar nu att de som har varit med på Sandviks börsuppgång sedan oktober, ska "ta hem lite vinst".

MarknadsanalyserAtlas CopcoSandvikVolvo

Dela med dig