Aktiespararna

Banken: Värderingen är för snål - köp aktien

Av Jessika Bouveng
27 juni 20242 min lästid
Carnegie ser köpläge i finska Valmet.
Veckans aktiecase hos Carnegie Private Banking är den finländska verkstadskoncernen Valmet. Banken ser köpläge i aktien och menar att den kommer att gynnas av vändningen för massa- och papperskonjunkturen.

Sedan Valmet gjorde sin börsdebut år 2013 har aktien gått från lite drygt 6 euro till nuvarande 27. Carnegie skriver att aktien har trampat vatten i några år men fick för inte så länge sedan fart efter en positiv vinstvarning.

Enligt bolagets egna estimat kommer Valmet att redovisa en omsättning i år som är i nivå med förra året samt väntar man sig en ökning av rörelseresultatet.

Vändning för branschen

Carnegie skriver vidare att 80% av Valmets omsättning härrör från massa-, pappers- och kartongtillverkare. Dessa tillverkare fick se priserna falla kraftigt under förra året, men nu menar banken att utsikterna ser bättre ut.

”I takt med att kunderna blir mer investeringsvilliga och mindre fokuserade på kassaflödet finns en uppdämd rörelsekapitalpotential i Valmet. Vid utgången av första kvartalet var rörelsekapitalet 173 miljoner euro jämfört med -673 miljoner i slutet av 2021. Kassaflödet kan också få stöd av stora kontraktsvinster på massasidan”, skriver Carnegie i sin analys.

Värderingen är för försiktig

Enligt Carnegies prognoser handlas Valmet till en EV/EBITA-multipel på 8,1x respektive ett justerat P/E-tal på 12,7x.

”Direktavkastningen är samtidigt över 5 procent och vi ser en fri kassaflödesyield på cirka 10–13 procent under perioden 2024–2026. Värderingen av aktien speglar inte att bolaget går mot ljusare tider”, skriver banken slutligen.

LÄS MER: Aktiechefen om kommande halvåret: "Titta på de bolag som släpat efter"

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Media och analyshus

Dela med dig