Aktiespararna

Bankens favoritaktier - med högst kurspotential

Av Eric Emanuelsson
22 mars 20235 min lästid
Swedbank tror att dessa fem aktier kan öka rejält de kommande månaderna: "Historiskt låg värdering"

Swedbank har en Fokusportfölj – där de samlar sina favoritaktier i olika sektorer för att skapa en diversifierad svensk basportfölj.

Vi har gått igenom de fem aktier som banken ser högst uppsida i.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.


Swedbank skriver i sin nya uppdatering av Fokusportföljens innehav att det fortfarande råder stor osäkerhet kring hur konjunkturen kommer att utvecklas den kommande tiden, samt vilka sektorer som i närtid kommer att gynnas.

Därför har de lagt fokus på aktier med kvalitet och strukturella teman som energieffektivitet, digitalisering och automatisering.

Banken väljer att inte göra några uppdateringar i sina innehav, utan har kvar sina 15 aktier från föregående uppdatering (se listan och rekommendation nedan).

Vi har dock gått igenom de aktierna som finns i portföljen och som Swedbank ser högst uppsida i.

Tror på Balder

På första plats hittar vi fastighetsbolaget Balder, som har haft det riktigt jobbigt på börsen de senaste veckorna.

I dag, onsdag, rasar aktien över 4% i den inledande handeln och kostar nu drygt 42 kronor. Swedbank har dock en riktkurs på 76 kronor vilket ger en uppsida på över 70%. Swedbank skriver att ”med knappt 60% exponering mot bostäder och dess stora geografiska diversifiering har Balder låg riskprofil och en god intäktsstabilitet. Genomsnittliga återstående avtalslängd för hyresavtalen i den kommersiella fastighetsportföljen är också 6 år, vilket adderar till stabiliteten i intjäningen”.

Man skriver vidare att substansrabatten i nuläget är 51% och ”givet den mycket höga stabiliteten i Balders fastighetsportfölj” borde aktien handlas för cirka 76 kronor, vilket skulle ge en substansrabatt på 14,5%.

Stabil aktie med potential

På andra plats kommer Securitas. Aktien är back nästan 3% i år och kostar i dag 85 kronor. Swedbank har en riktkurs på 130 kronor och ser därmed en uppsida på cirka 55%. Banken skriver att på grund av den utdragna Stanley-affären och den tillhörande aktieemissionen har värderingen på Securitas kommit ned till ”historiskt låga nivåer” och att marknaden inte tagit ”i beaktan hur resistent bolaget är i en svagare markorekonomisk miljö eller vilken potential som finns vad gäller marginalförstärkning de kommande åren”.

På tredje plats kommer Torsten Janssons New Wave. En aktie som också haft det jobbigt sedan den förra kvartalsrapporten där just vd:n Torsten Jansson varnade för att marginalerna kan komma att pressas framåt.

I dag kostar en aktie 171,50 kronor och Swedbank har en riktkurs på 250 kronor, vilket ge en uppsida på 43%.

Swedbank skriver att aktien är attraktivt värderad i nuläget och att balansräkningen för bolaget är mycket starkt.

”Utöver organisk tillväxt ser vi även potential till ytterligare förvärvsbaserad tillväxt då flera tilltänkta förvärvsobjekt nu kommit ner 20-25% i värdering”.

Industrijätten är med

På fjärde plats hittar vi Assa Abloy där Swedbank har satt en riktkurs på 335 kronor. I dag kostrar en aktie 248 kronor, vilket ger en uppsida på över 33%.

Swedbank skriver att koncernens mål på en omsättning på 150 miljarder kronor och ett rörelseresultat på 25 miljarder kronor till 2026 är rimlig och inom räckhåll. Man skriver vidare att man uppskattar bolagets intjäningsstabilitet, där 75% av försäljningen sker mot den kommersiella sektorn och 67% av exponeringen är mot eftermarknaden.

På femte plats finns Hexagon, där Swedbank har en riktkurs på 140 kronor. Jämfört med dagens aktiekurs på 113 kronor ger det en uppsida på 23,5%.

Swedbank skriver att ”utifrån bolagets exponering mot strukturell tillväxt inom digitalisering och automation, samt dess starka position och stabila intäktstillväxt, finner vi bolaget attraktivt värderat”.

Alla aktier i portföljen

Alla aktier i Swedbanks Fokusportfölj:

ABB

Assa Abloy

Atlas Copco

Lindab

Munters

Nibe

Sandvik

Securitas

New Wave

Astra Zeneca

Investor

Nordea

Svenska Handelsbanken

Balder

Hexagon

Banken har köprekommendation på samtliga aktier förutom Nibe och Astra Zeneca där man har rekommendationen behåll.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

LÄS MER: Aktien är fullvärderad - inte värt att köpa nu


LÄS MER: Två investmentbolag att köpa - har blivit utdelningsmaskiner

Aktietips

Dela med dig