Aktiespararna

Två investmentbolag att köpa - har blivit utdelningsmaskiner

Av Cristofer Andersson
21 mars 20237 min lästid
Cristofer Andersson är analytiker på Aktiespararna. .
Analytikern: Bra substansrabatt och hög avkastning - slå till på två pärlor utanför Sverige

I flera artiklar har vi lyft fram de svenska investmentbolagen – bolag vi bedömer ge en bra riskspridning och inte sällan till en mycket låg förvaltningskostnad. Den svenska börsen är bortskämd med sin rika flora av investmentbolag, men det finns även ett par noterade på andra geografier, såsom Nederländerna, Belgien, Finland och Tyskland. Vi kommer i en artikelserie om två lyfta fram fyra av dessa.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Det kan upplevas som att slå in öppna dörrar, men det tål att repetera varför investmentbolag bör ha en plats i den långsiktiga portföljen. För det första får du oftast en bra sektorallokering, såsom att till exempel Investor har såväl en viktning mot bank, läkemedel och telekom och Spiltan mot fastigheter, fondförvaltning samt PC- och Tv-spel.

För det andra verkar mer eller mindre samtliga av investmentbolagens innehav på en internationell marknad, om än att det såklart finns undantag såsom Spiltans innehav Stenhus Fastigheter. På detta sätt blir ditt ägande av investmentbolaget inte enbart exponerat mot svensk konsumtion, industri och marknad. Skulle Sverige gå in i en tuff tid kanske bolagen fortsätter gräva guld i USA eller dylikt.

För det tredje och sista får du oftast en mycket bra, kompetent och erfaren ledning och styrelse till en låg förvaltningsavgift. Inte sällan har dessa också ett stort, eget innehav och är således att betrakta som piloter – skin in the game.

En vy ut över kontinenten - Frankrike

I Frankrike finns ett anrikt familjebolag vid namn Wendel. Investor må kunna skryta med sina anor tillbaka 1916, men relativt Wendel får de se sig besegrade, då det franska bolaget såg sitt gryningsljus 1794. Således har det överlevt såväl den blodiga revolutionen som flera världskrig, för att nämna några få bland flera hemska händelser.

Bland de största ägarna finns Wendel-Participation, som är familjen Wendels eget bolag. De äger totalt 39,3 % av det noterade Wendel. Näst största ägare är institutioner (36,9 %), såsom Blackrock, och individuella investerare (20,4 %).

Wendel består av flera ben och ett av dessa är noterade innehav. Här finns bland annat konsultbolaget Bureau Veritas SA, tillverkningsbolaget Tarkett samt telekominfrastrukturbolaget IHS Holding. Utöver de noterade bolagen har Wendel också ett ben de kallar Wendel Growth. Denna del investerar i onoterade och snabbväxande bolag, såsom amerikanska Alpha Sense och franska Brigad.

Bolaget är således likt Investor, som har både noterade och onoterade innehav. En likhet med Wallenbergs maktbolag är även det franska bolagets utdelningsvänlighet. Sedan finanskrisen 2009 har bolaget höjt sin utdelning varje år utom två, då den behölls på samma nivå som året innan. Det tioåriga snittet på utdelningshöjningar ligger på imponerande 8,7 % och likt Investor är ledningen mer försiktig än vice versa och strösslar således ej kapital om och kring sig.

En belgisk pärla

En näst intill lika fin utdelningshistorik står att finna i ett belgiskt investmentbolag vid namn Groupe Bruxelles Lambert (GBL). Grundat 1902 och således med en historik om 121 år har bolaget visat sig vara anpassningsbara och agila. Största ägare om 29,77 % är Pargesea SA, som är ett schweiziskt holdningbolag. Detta är cirka 24 procentenheter mer än GBL:s eget ägande, som är 5,75 %. Utöver detta finns även här institutioner bland de stora ägarna.

Portföljen är bred och väldiversifierad. Ömsom finns en allokering mot bryggeri och alkoholhaltiga drycker via Pernord Ricard, ömsom en mot industriella mineraler via Imerys. GBL har även ett ägande i Adidas, som haft ett par utmanande och tuffa år, inte minst sedan skandalen och det därefter avbrutna samarbetet med Kanye West, numera Ye, som har uttalat antisemitiska ståndpunkter.

Även i det belgiska investmentbolaget finns en allokering mot onoterade bolag och denna del motsvarar totalt 22,7 procent av den totala portföljen, medan den noterade delen står för 63,7 procent. Övriga 13 procent består i investeringar i fonder, räntor med mera.

Bland de onoterade bolagen finns bland annat Webbhelp, Canyon och Sanoptis, där förstnämnda är verksamma inom marknads- och betalningsservice för kunder som är och verkar på Internet. Beträffande Canyon är de världens största distributör av cyklar tillhörande premiumklassegmentet och Sanoptis är den näst största leverantören av oftalmologitjänster i Europa med över 250 anläggningar på sina kärnmarknader: Tyskland och Schweiz.

Aktiepris och substansrabatt

När vi investerar i investmentbolag vill vi gärna göra det till en substansrabatt, med vilket menas att vi köper aktien till ett pris som är lägre än vad de totala substansvärdena i investmentbolagets portfölj är. De flesta bolagen har tacksamma sidor på sina hemsidor, där det står vad nuvarande eller senast rapporterade NAV, Net Asset Value, är.

Just nu kan Wendel som GBL köpas till en substansrabatt om 43,5 respektive 35,81 procent. Det är under ett längre historiskt snitt och kan härledas till de skakiga börser vi fått se och uppleva sedan början av 2022.

När historiken beträffande prestation studeras görs det synligt att båda bolagen är duktiga på att skapa aktieägarvärde. De senaste 20 åren har Wendel genererat en avkastning, inklusive återinvesterade utdelningar, om 515,4 procent, motsvarande ett CAGR om 9,62 procent. GBL har data sedan 2004 och således blir mätperioden här 19 år. Under denna period genererade bolaget en avkastning, inklusive återinvesterade utdelningar, om 196,62 procent, motsvarande ett CAGR om 5,88 %.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.


LÄS MER: Veckans aktie: Äg inte aktien - nu när politikerna ser ut att börja ändra sig


LÄS MER: Här är aktiefynden i krisen

Aktietips

Dela med dig