Aktiespararna

Jonas Olavi: Här finns fynden i krisen

Av Jonas Olavi
20 mars 20234 min lästid
Jonas Olavi, förvaltare. .
Jonas Olavi går igenom sektorerna och aktierna att satsa på under krisen.

Från tid till annan översköljs marknaderna och investerarna av en kompakt oro. Många gånger ter sig problemen som oöverstigliga och fatalistiska. Efter varje -nära döden upplevelse- så återhämtar sig dock marknaderna.

Vi var, för inte så länge sedan, helt övertygade om att USA:s husmarknad skulle implodera och dra med sig bankerna i fallet, även de utanför USA, eftersom allt hänger ihop på något sätt. Vi var därefter helt övertygade om att Grekland och några närliggande länder skulle ställa in betalningarna och efter det att Eurosamarbetet skulle upplösas.

Som om inte det var nog var vi oroliga för vår egna överlevnad i samband med covidutbrottet. Vi har även oroats för att de ryska aggressionerna löper amok och hotar betydligt fler länder än Ukraina. Nu har detta förbytts till en närmast panisk oro för spridningseffekter från centralbanksmisstagen som begåtts de senaste åren. Banksystemet och därmed blodomloppet i ekonomin hotas, vilket återigen får investerare att agera mentalt rationellt, men ekonomiskt irrationellt.

För dem av oss som har ett halv-fullt glas istället för ett halv-tomt ser att centralbankerna, av marknaden, tvingas tänka om i utstampandet av inflationsexplosionen. I vanlig ordning är det centralbankerna som skapat krisen/impulsen och är också de som kommer tvingas ”rädda” oss igen. Lite som -Måndag hela veckan-liknelsen.

Sektorerna och trenderna att satsa på

I tider av stress skapas alltid goda möjligheter. Antingen letar man efter dessa, eller så investerar man disciplinerat utefter de sekulära trender som kommer finnas kvar under överskådlig tid. För de som letar fynd bör sannolikt sondera bland banker och finansinstitut. När förtroendet återvänder är det alltid risk-på som gäller. Då har många bolag också kommit ned både pris- och värderingsmässigt, trots att vinstförutsättningarna inte påverkats nämnvärt. Nordea, SEB, DNB, UBS kan exempelvis vara namn att titta närmare på när röken lagt sig

För de som investerar i sekulära trender ser exempelvis lastvagnssektorn intressant ut efter stora komponentbriststörningar. De flesta bolagen i sektorn har vittnat om högre efterfråga än de kunnat leverera på. Intressanta att titta på då är exempelvis Volvo, Traton och Daimler för att nämna några.

För de som vill ta del av digitaliseringstrenden ser halvledarbolagen spännande ut, efter ett år av covidpåverkan, men med mångårigt efterfrågetryck. Givet störningarna ser nu läget betydligt stabilare ut. Den nederländska chipmaskintillverkaren ASML kommer sälja sina maskiner oavsett konjunktur, amerikanska chiptillverkaren GlobalFoundries kommer pressa chip i sällan skådad kapacitet, amerikanska Axcelis Technologies kommer att fortsätta att leverera sina smarta jon-implantat.

För de som vill ta del av den snabbt växande elektrifieringstrenden finns det många intressanta företag att investera i. ABB ligger positioneringsmässigt väl till, kanske kan svenska vindkraftparksutvecklaren OX2 locka några, liksom spanska solenergiparksutvecklaren Grenergy. Ju turbulentare desto bättre risk/reward i samband med nyinvesteringar.

"Håll huvudet kallt"

Den viktigaste lärdomen kring perioder av finansiell stress är att hålla huvudet kallt och att vara investerad i solida, framgångsrika bolag. Gärna de bolag som är lite bättre än de andra i samma bransch, eftersom vinnare tenderar att vara vinnare över längre tidsperioder. Att också sprida riskerna mellan flera olika bolag, branscher och regioner är tumregler som aldrig blir omoderna. Tack och lov!

LÄS MER: Veckans aktie: Äg inte aktien nu - politikerna ser ut att börja ändra sig

LÄS MERTidningen: Fyra aktier att köpa nu när börsen rasar

Aktietips

Dela med dig