Aktiespararna

Bankerna sätter olika råd på Alfa Laval efter Q4-rapporten

Av Eric Emanuelsson
7 februari 20243 min lästid
Nu har en rad banker och analyshus uppdaterat sina råd för Alva Laval efter Q4-rapporten.
Alfa Laval föll på Stockholmsbörsen efter att Q4-rapporten släpptes under tisdagen. Nu har en rad analyshus och banker kommit med sina uppdaterade råd - och det spretar en del. Carnegie höjer aktien till köp och Handelsbanken upprepar samma råd. Ålandsbanken däremot sänker bolaget till neutral.

Alfa Laval föll under tisdagen efter att bolaget presenterat sin Q4-rapport. Bolaget ökade nettoresultatet mer än väntat, men spår en något lägre efterfrågan i Q1.

Handelsbanken skriver i en ny analys att de betraktar rapporten som stark och att Alfa Laval befinner sig i en "sweet spot" inför kommande år givet stort investeringsbehov för energieffektiviseringar.

"Efterfrågan är stark inom merparten av Alfa Lavals områden, även om vi noterar viss kortsiktig motvind för till exempel värmepumpar", skriver banken.

Handelsbanken och Carnegie sätter köp

Banken prognostiserar en tydlig acceleration vad gäller den organiska tillväxten och tror på 6% per år, jämfört med 2,5% historiskt.

När det kommer till värderingen skriver Handelsbanken att aktien handlas i linje med historiken, vilket banken bedömer som attraktivt då man tror på mer lovande utsikter.

"Vi upprepar vår kortsiktiga rekommendation köp, med triggers i form av en förväntat stark Q1-rapport, goda utsikter och sekventiellt bättre marginaler. Vi upprepar även vår långsiktiga rekommendation outperform", skriver Handelsbanken avslutningsvis.

Investmentbanken Carnegie sätter också köp på Alfa Laval efter Q4-rapporten och höjer därmed sitt tidigare råd som var behåll. Riktkursen höjs också från 400 till 415 kronor. DNB sänker riktkursen från 435 till 430 kronor och upprepar köp.

Ålandsbanken sänker Alfa Laval till neutral

Några som inte är lika positiva efter Q4-rapporten är Ålandsbanken, som sänker Alfa Laval till neutral.

Banken skriver att man ser att tillväxten börjar avta och ser en nedsida i marknadens marginalantaganden för 2024 och 2025.

Citigroup sänker riktkursen för Alfa Laval från 386 till 377 kronor och upprepar neutral. Deutsche Bank och Danske Bank upprepar också sina råd behåll och sänker riktkursen till 382 konor respektive 395 kronor.

Även Pareto Securites sänker riktkursen till 400 kronor och upprepar behåll.

I dag kostar en aktie 375 kronor.

Under gårdagen kommenterade även UBS Alfa Lavals Q4-rapport och skrev att utsikterna var något av en besvikelse. UBS skrev också att de tror att styrkan inom livsmedel sannolikt inte är hållbar och att orderläget för biobränslen väntas normaliseras i högre grad i år, enligt nyhetsbyrån Finwire.

LÄS MER: Analytikern om Handelsbankens rapport: "Blankarna lär sätta gröten i halsen"

LÄS MER: Experten: Tre aktier att köpa nu - och en att dumpa


Dela med dig