Aktiespararna

Bankerna: Slå till på aktien i dippen - nästa år blir starkt

Av Eric Emanuelsson
8 maj 20233 min lästid
Assa Abloy faller något på börsen efter att det blivit klart att bolaget får förvärva HHI.  Ålandsbanken upprepar sin positiva syn på aktien och tycker att det råder köpläge - analyshuset Kepler Cheuvreux är av samma åsikt.

Vill du vara först med våra köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Assa Abloy meddelade på fredagskvällen att bolaget har nått en uppgörelse med amerikanska DoJ som innebär att bolaget tillåts förvärva HHI.

Assa Abloy räknar med att kunna avsluta affären under den närmaste månaden.

Ålandsbanken ser förvärvet som långsiktigt positivt, till följd av en bredare exponering mot den amerikanska marknaden.

Banken skriver att förvärvet innebär att Assa Abloy köper Spectrum Brands division HHI för totalt 4,3 mdr USD på skuldfri basis.

Banken konstaterar att HHI har en ”mycket stark position inom lås på den amerikanska bostadsmarknaden, vilket kompletterar Assa Abloys starka ställning på kommersiella fastigheter”.

Positivt från och med 2024

Banken bedömer vidare att HHI-förvärvet kommer tillföra 15 mdr SEK (10% av omsättningen) i intäkter till Assa Abloy från 2024 samt ett rörelseresultat på cirka 1,4 mdr SEK under det första året.

”Under 2023 motverkas de positiva effekterna från förvärvet av högre finansiella kostnader samt förvärvsrelaterade kostnader, vilket gör att vinsten per aktie påverkas negativt med knappt 2% under innevarande år men är positiv från 2024 och framåt. Assa Abloy räknar med synergier på ca 100 MUSD, vilket inte framstår som alltför utmanande”, skriver banken.

Swedbanks analyshus Kepler Cheuvreux sänker också sina förväntningar på vinsten per aktie för 2023 med 2 procent för att återspegla antagna integrations- samt transaktionskostnader, men höjer vinsten per aktie för 2024 och 2025 med vardera 2 procent.

Bankerna ser rejäl uppsida långsiktigt

Assa Abloys aktie har haft det knackigt på börsen de senaste månaderna och är minus drygt 8% de senaste tre månaderna.

Ålandsbanken skriver att aktien nu värderas till cirka 16x nästa års vinst med en EV/EBIT-multipel på 13,5x, vilket "är i underkant av det intervall som aktien handlats i under de senaste 10 åren".

Vidare konstaterar banken att de ser ett långsiktigt värde för aktien på cirka 400 kronor och att om aktien fortsätter gå knackigt till följ av oro för den högre nettoskulden i samband med förvärvet, så är det ett bra tillfälle att öka exponeringen.

Kepler Cheuvreux upprepar köp med riktkurs 335 kronor efter uppgörelsen.

I dag kostar en aktie cirka 241 kronor.

LÄS MER: Börsveckan - köpläge i två aktier som har störtdykt på kort tid

LÄS MER: Grafnestorn: Här är aktierna där det råder fyndläge

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärer i våra aktieportföljer och nyheter sammanfattade.

Dela med dig