Aktiespararna

Bästa läget för aktier - på nästan tio år

21 oktober 20222 min lästid
Raset på börsen har varit stort under 2022. Rådet från flera storbanker och experter har varit att undervikta i aktier, titta mer efter säkrare tillgångar, samtidigt som flera fondförvaltare berättat att de sitter på mer kassa än vanligt - för att kunna köpa aktier när botten är nådd. Men nu skruvar Handelsbanken upp sina prognoser rejält för den framtida förväntade avkastningen på aktier - och bedömer att läget för att investera i aktier nu är det bästa på 10 år.

Handelsbanken räknar nu med en avkastning på 8,7% per år för svenska aktier, under de kommande tio åren.

Det är den bästa förväntande avkastning på tio år, enligt banken.

"Våra prognoser visar den högsta förväntade avkastningen på aktier sedan 2013, men för att ta del av den gäller det att klara av kortsiktiga svängningar", säger placeringsstrategen Viktor Carlson i tidningen Fokus Placeringar.

Totalavkastning på 15%

Peter Engstedt, finansanlaytiker på Handelsbanken, berättar i tidningen att han undersökt hur Stockholmsbörsen reagerat tidigare när marknaden rasat över 30%. Då har totalavkastningen under de efterföljande tio åren i snitt varit 15% per år.

"Ju mer ont det gör i det korta perspektivet, desto mer positiv borde man vara i det längre perspektivet", säger han till tidningen.

Flera experter som Aktiespararna har varit i kontakt med under hösten har varit inne på samma spår.

Rådet till småsparare har varit att fortsätta månadsspara och inte sälja aktierna på botten, utan försöka hänga i och vara med när det väl vänder.

"Man ska absolut inte sluta månadsspara eller sälja alla sina aktier. Det är när börsen är svag som man gör sina bästa placeringar. Stockholmsbörsen är en väldigt cyklisk aktiemarknad, så den faller ofta kraftigt när den går ner men den återhämtar sig också snabbt och kraftigt, ofta med hjälp av en svag valuta. Det bästa sättet att dra nytta av återhämtningen är att vara konstant fullt investerad, då missar man inte vändningen. Den som månadssparar är också med när det vänder – som ingen kan säga när det sker", berättade bland annat Mats Nyman, placeringsstrateg på Handelsbanken, i en tidigare artikel. 

Marknadsnyheter

Dela med dig