Aktiespararna

Bicos grundare lämnar bolaget på dagen

Av Finwire/Redaktionen
15 mars 20242 min lästid
Bicos grundare Erik Gatenholm och Hector Martinez lämnar.
Bioteknikbolaget Bicos grundare Erik Gatenholm och Hector Martinez lämnar bolaget efter diskussion med styrelsen.

Erik Gatenholm och Hector Martinez grundade tillsammans med ytterligare en person Bico 2016. Gatenholm var vd och koncernchef fram till den 20 november 2023.

Gatenholm har sedan dess innehaft en roll som senior rådgivare samt fortsatt att vara styrelseledamot. Hector Martinez ingick i styrelsen till 2019 och har varit teknikchef och sedan januari 2022 vice vd i bolaget fram till idag

Lämnar på dagen

Dagens besked, som framgår av ett pressmeddelande, innebär att Erik Gatenholm idag har lämnat rollen som senior rådgivare och att Hector Martinez avslutat sin tjänst som teknikchef och vice vd. Erik Gatenholm meddelar samtidigt att han inte ställer upp för omval till styrelsen vid årsstämman den 20 maj.

Bicos styrelseordförande Rolf Classon uppger att flera saker bidragit till diskussionen, bland annat den nyligen framlagda externa visselblåsarutredningen där bolagets aggressiva säljkultur under åren 2017-2021 belystes. Rapporten har inte kunnat visa att någon brottslighet förekommit och föranleder inte heller några ytterligare redovisningsåtgärder, men styrelsen och grundarna ser med stort allvar på det inträffade.

En del av det som den externa utredningen tar upp, uppdagades redan 2022 av den interna utredning som gjordes då. Bolaget gjorde därför nedskrivningar av kundfordringar och fortsatte därefter det arbete som tidigare hade inletts med att förstärka de interna kontrollsystemen.

- Alla grundare har en påverkan på bolagets kultur. Därför är det som en följd av det som förevarit naturligt att Erik Gatenholm och Hector Martinez, som var både grundare och vd respektive teknikchef och vice vd, av omsorg för bolaget nu lämnat, säger Rolf Classon.

LÄS MER: Bico - en av Handelsbankens småbolagsfavoriter

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig