Aktiespararna

Bico rasar på avhopp

Av Finwire/Redaktionen
15 mars 20241 min lästid
En visslarblåsarutredning ledde till att två grundare fick lämna.
På fredagen kom beskedet att bioteknikbolaget Bicos två av tre grundare, inklusive tidigare vd Erik Gatenholm, får lämna med omedelbar verkan i spåren av en visslarblåsarutredning.

Utredningen har visat att det förekom en “aggressiv säljkultur” på Bico som Gatenholm är ytterst ansvarig för och som ordförande Rolf Classon uppger sig se allvarligt på i en intervju med Di TV.

Det handlar om att intäkter blev bokförda under fel perioder, och att de i vissa fall också blev alltför tidigt bokförda (när produkter var utskickade på prov eller demonstration).

Classon säger att detta är inget som är “positivt eller smickrande för bolaget”, men understryker samtidigt att utredningen tydligt visat att inget av detta var “olagligt” men däremot “klart olämpligt”.

Han säger vidare att Gatenholm och Bicos medgrundare, vice vd Hector Martinez, fått lämna för att skydda bolaget och återuppbygga marknadsförtroendet.

Bico rasar 9,4% på Stockholmsbörsen. Aktien har nu tappat drygt 92% av sitt värde sedan toppnoteringen sommaren 2021.

LÄS MER: Bicos grundare lämnar bolaget på dagen

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig