Aktiespararna

Blankarprofilen: Nu är aktien där vi förväntade oss

Av Annelie Östlund
21 november 20233 min lästid
Från vänster: Blankarprofilen Fraser Perring och Hexatronics vd Henrik Larsson Lyon. .
Hexatronic levererar en vinstvarning under tisdagseftermiddagen och kursen rasar runt 30 %. Fortfarande är aktien hårt blankad men högljudda blankarfirman Viceroy ser inte mycket mer nedsida. ”Aktien är inte långt ifrån vad vi förväntade oss”, säger blankarprofilen Fraser Perring.

Lagom till eftermiddagskaffet publicerar pressade fiberkommunikationsbolaget Hexatronic en vinstvarning som får aktiekursen att implodera.

Bolaget justerar ner utsikterna på kort sikt och bedömer att ebita-marginalen, exklusive omstruktureringskostnader, kommer uppgå till 12-14 procent för det andra halvåret 2023, jämfört med tidigare bedömning 15-17 procent. Det framgår av ett pressmeddelande.

Justerar ned utsikterna på kort sikt

"Marknaden inom Fiber Solutions har fortsatt försvagats under det fjärde kvartalet, framförallt den tyska marknaden samt duktmarknaden i USA, vilket innebär att vi nedjusterar våra utsikter på kort sikt", skriver vd Henrik Larsson Lyon i ett pressmeddelande.

För att parera den svagare efterfrågan sjösätter nu Hexatronic ett kostnadsbesparingsprogram om cirka 90 Mkr årligen. Programmet omfattar runt 160 hel- och deltidstjänster. Omstruktureringskostnader bedöms uppgå till cirka 30 miljoner kronor som belastar det fjärde kvartalet 2023.

Blankarprofilen ser inte mer nedsida

Aktien – som är en av de mest blankade på Stockholmsbörsen – har varit under press under en längre tid. Sedan årsskiftet har 87 % av börsvärdet utraderats.

Och nu säger blankarprofilen Fraser Perring på Viceroy till Aktiespararna att han inte ser mycket mer nedsida.

”Aktien är inte långt ifrån vad vi förväntade oss”, förklarar han.

Viceroy levererade kritik mot Hexatronic i maj i år då Fraser Perring twittrade att ”Hexatronic har stora problem” och frågade sig när bolaget egentligen skulle ”generera verkliga kassaflöden”. Dock har ingen blankarrapport publicerats.

Andra vinstvarningen på kort tid

När Viceroy attackerade Hexatronic handlades aktien till runt 73 runt kronor – den var alltså redan på fallrepet efter att ha backat cirka 60 % från toppen i december 2022.

Nu handlas aktien till lite drygt 18 kronor.

Dagens vinstvarning från Hexatronic innebär den andra på bara två månader. I slutet av september gjorde bolaget också en vinstvarning och skruvade ner sina prognoser.

LÄS MER: Analytikern om Hexatronics Q3-rapport: "Svagt"

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Läs mer om blankning av aktier i vår guide

Dela med dig