Aktiespararna

Boprisindikatorn lyfter ytterligare under april

Av Finwire/Redaktionen
8 april 20242 min lästid
Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 52%.
SEB:s Boprisindikator fortsätter att stiga även under april. Indikatorn stärks med 7 enheter från plus 32 till 39. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 33 och 44 enheter.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Optimismen ökar

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 52 procent, vilket är en ökning med 4 procent från förra månaden. Andelen hushåll som tror på sjunkande priser minskar med 3 enheter till 13 procent. Andelen som tror på oförändrade priser ökar med 1 enhet till 24.

“Den här månaden ser vi ytterligare ett glädjeskutt i hushållens boprisförväntningar. Indikatorn har stigit fem månader i rad och ligger nu på samma nivå som den gjorde innan Riksbankens första räntehöjning i april 2022. Den växande optimismen återspeglar bostadsmarknadens motståndskraft och kan lägga grunden för en något mer bestående vändning i bostadspriserna”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

Förväntningarna på styrräntan

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,63 procent. Det är en minskning med 0,08 procentenheter från förra månaden.

“Under mätperioden beslutade Riksbanken att hålla styrräntan oförändrad men skickade en tydlig signal om att en första räntesänkning kan komma till sommaren följt av ytterligare två sänkningar till hösten. Trots det väntar sig hushållen knappt två sänkningar under det kommande året vilket kan vara en sund inställning då plånbokseffekten riskerar att bli ganska begränsad i det korta perspektivet”, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

LÄS MER: "Början till en vändning på bostadsmarknaden"

LÄS MER: SBAB: Bostadspriserna fortsätter upp

Marknadsnyheter

Dela med dig