Aktiespararna

"Början till en vändning på bostadsmarknaden"

Av Elin Hanspers
27 mars 20242 min lästid
Allt fler tror på stigande bostadspriser.
Optimismen kring bostadspriserna ökar, visar Länsförsäkringars nya Boprisbarometer. Nu tror nära hälften av svenskarna på stigande bostadspriser under året.

Nära hälften av svenskarna, 47%, tror att bostadspriserna kommer att stiga under året, enligt boprisbarometern. Det är en uppgång från månaden innan då 42% av svenskarna trodde på stigande priser. Samtidigt tror 8% av svenskarna på ett boprisfall och 37% tror på oförändrade priser.

Skillnaden mellan andelen svenskar som tror på stigande eller sjunkande priser har nu ökat fem månader i rad och ligger på 39%.

Förväntningar på sjunkande räntor

I ett pressmeddelande pekar fastighetsförmedlaren på att den stigande optimismen kring bostadspriserna bland annat beror på förväntningar om sjunkande räntor, även om det kommer dröja innan ett lägre ränteläge får verklig effekt med påtagligt högre bostadspriser.

”Vi ser nu början till en vändning på bostadsmarknaden där allt fler vågar byta bostad eftersom räntorna är på väg ner och inflationen sjunker. Vår prognos är att konjunkturen mjuklandar och att priserna stiger några procent fram till årsskiftet”, säger Marcus Svanberg, VD på Länsförsäkringar Fastighetsförmedling.

Även annan statistik har indikerat en vändning på bostadsmarknaden. SEB:s Boprisindikator fortsatte att stärkas under mars och steg med 7 enheter, från plus 25 till 32.

Dessutom steg såväl villa-som lägenhetspriserna i mars, enligt Svensk Mäklarstatistik. Priserna på bostadsrätter ökade med 0,4% och villapriserna med 0,5%.

SBAB och Boolis Bomarknadstempen visade å sin tur sammantaget ett försiktigt förbättrat läge för säljare av lägenheter och villor i februari.

LÄS MER: Fler tror att bopriserna ska stiga – men färre klarar av ökade kostnader

LÄS MER: Ljusare syn på bostadsmarknaden – men här rasar huspriserna


Dela med dig