Aktiespararna

Ljusare syn på bostadsmarknaden – men här rasar huspriserna

Av Elin Hanspers
13 mars 20242 min lästid
I endast ett av Sveriges län steg huspriserna jämfört med föregående tremånadersperiod. .
Trots att det börjar se ljusare ut på bostadsmarknaden var det många län och kommuner som ännu noterade sjunkande priser den senaste tremånadersperioden.

Om man får tro den senaste bostadsstatistiken från exempelvis SBAB kan en viss ljusning synas på bostadsmarknaden. SBAB och Boolis Bomarknadstemp pekar försiktigt upp och det gör även bostadspriserna enligt Svensk Mäklarstatistik. Dessutom fortsatte SEB:s Boprisindikator, som är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande och fallande priser, att stärkas under mars och Erik Olsson Bostadsindex lyfte också kraftigt.

Samtidigt visar SCB:s senaste statistik på kraftigt sjunkande huspriser i vissa län och kommuner den senaste tremånadersperioden.

Sammantaget sjönk småhuspriserna med 3% jämfört med föregående tremånadersperiod och med 4% jämfört med motsvarande period föregående år.

I 15 av landets 21 län sjönk priserna jämfört med föregående period och de steg endast i ett län – Jönköping, med modesta 1%. Mest sjönk de i Örebro, med hela 7%.

På årsbasis ses lite fler prisuppgångar: I Gotland steg de med 5%, i Norrbotten med 2% och i Jämtland med 1%. Samtidigt sjönk priserna i 17 av landets län och mest sjönk de i Gävleborg, med hela 10%.

Storstadsregionerna ser också en del nedgångar. I Stor-Stockholm sjönk huspriserna med 2% jämfört med föregående period och med 4% på årsbasis. I Stor-Göteborg och Stor-Malmö sjönk priserna med 1% jämfört med föregående period och 2% på årsbasis.

Södertälje ser tvåsiffrigt prisfall

I landets större kommuner är det också främst är fallande priser i tabellen, men även vissa kommuner som visar på små uppgångar. Det största prisfallet jämfört med föregående tremånadersperiod står Södertälje för, med 10%, följt av Luleå och Örebro med pristapp på 8%.

På årsbasis är de tvåsiffriga pristappen desto fler. I Södertälje sjönk priserna med 15%, i Varberg med 11% och i Skellefteå, Karlskrona, Uppsala och Nyköping med 10%.

På motsatt sida står Falun för den största prisökningen jämfört med föregående tremånadersperiod, med 6%, följt av Kungsbacka och Jönköping, med 4%. På årsbasis toppar Gotland, med en uppgång på 5%, följt av Kungsbacka och Stockholm, med uppgångar på 3%.

LÄS MER: Trendbrott på bostadsmarknaden - Bostadspriserna stiger

LÄS MER: Optimismen fortsätter på bostadsmarknaden

Dela med dig