Aktiespararna

Optimismen fortsätter på bostadsmarknaden

Av Finwire/Redaktionen
11 mars 20242 min lästid
SEB: Det är inte längre en fråga om Riksbanken sänker styrräntan, utan när.
SEB:s Boprisindikator fortsätter att stärkas under mars. Indikatorn stiger med 7 enheter, från plus 25 till 32. På regional nivå ligger indikatorn mellan plus 18 och 38 enheter.

Boprisindikatorn är skillnaden mellan andelen hushåll som tror på stigande priser och andelen som tror på fallande priser.

Andelen hushåll som tror på stigande priser det kommande året ligger den här månaden på 48 procent, vilket är en ökning med 3 procent från förra månaden. Andelen hushåll som tror på motsatt utveckling minskar med 4 enheter till 16 procent. Andelen som tror på oförändrade priser minskar med 3 enheter till 23.

Positivt för bostadsmarknaden

“Optimismen kring bostadspriserna växer sig starkare den här månaden och närmare hälften av hushållen tror nu på stigande bostadspriser. Det är en utveckling som ännu inte riktigt återspeglas i faktiska priser men som bör ses som en positiv signal för aktiviteten på bostadsmarknaden inför våren”, säger SEB:s privatekonom Américo Fernández.

På frågan vad hushållen tror om nivån på Riksbankens styrränta om ett år svarar de i genomsnitt att styrräntan kommer att ligga på 3,71 procent. Det är en minskning med 0,06 procentenheter från förra månaden.

Prisar in fyra sänkningar

“Det är inte längre en fråga om Riksbanken sänker styrräntan, utan när. Marknaden prisar för tillfället in fyra räntesänkningar under 2024 medan hushållen fortfarande har en ganska försiktig syn på ränteläget. I takt med att Riksbankens signaler om sänkningar blir allt tydligare väntas det ge fortsatt stöd för boprisförväntningarna och vind i seglet för en annars ganska avmattad boprisutveckling”, säger Américo Fernández.

Boprisindikatorn har genomförts av Demoskop varje månad sedan mars 2003 på uppdrag av SEB.

LÄS MER: Trendbrott på bostadsmarknaden - Bostadspriserna stiger

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Marknadsnyheter

Dela med dig