Aktiespararna

Trendbrott på bostadsmarknaden - Bostadspriserna stiger

Av Elin Hanspers
8 mars 20242 min lästid
Priset på bostadsrätter ökade med 0,4% och villapriserna steg med 0,5% på månadstakt i februari, enligt Svensk Mäklarstatistik.
Såväl villa- som bostadsrättspriserna steg i februari och antalet sålda bostäder fortsätter öka jämfört med förra året.

Priserna på bostadsrätter ökade med 0,4% och villapriserna med 0,5%, enligt Svensk Mäklarstatistik. På årsbasis ligger uppgången för bostadsrätter på 1,6% medan villapriserna minskat med 0,5%.

För bostadsrätter steg priserna i centrala Stockholm med drygt 1%. Små prisförändringar noterades i Storstockholm, Storgöteborg, centrala Göteborg och centrala Malmö medan de minskade med drygt 1% i Stormalmö.

På villamarknaden steg priserna i Storstockholm och Stormalmö med närmare 1% i februari. I Storgöteborg var prisuppgången ännu större och landade på närmare 2%.

Fler sålda bostäder

Samtidigt skriver Svensk Mäklarstatistik att antalet sålda bostäder fortsätter öka jämfört med förra året. I februari såldes 12 500 bostäder. Det är 10% fler än förra året. Det såldes 8% fler bostadsrätter och 14% fler villor.

”Att fler affärer går till avslut är ett lovande tecken på att marknaden börjar vakna till liv efter en lång vinterdvala. Om trenden håller i sig återstår att se, men antalet affärer under januari och februari var ungefär lika många som samma period 2019”, säger Oskar Öholm, vd Mäklarsamfundet.

Kraftigt stigande optimism

Erik Olsson Bostadsindex lyfter samtidigt kraftigt, enligt ett färskt pressmeddelande.

"Trots att nivån inte är så hög historiskt, är rekordökningen vi ser nu lika stor som sänkningen var våren 2022 när Ryssland anföll Ukraina och ränteökningarna startade. Vi får se om marknaden tar ut segern i förskott genom att marknadspsykologin som stärker marknaden nu bygger på att räntorna sjunker snart", skriver bostadsförmedlaren.

Nettot, alltså de som tror på prisökning minus de som tror på sänkning, ligger på +25, från -27 i november. Bottennoteringen -62 sattes i november 2022. Många har gått från en tro på svagt sjunkande
till svagt ökade priser. Endast 14% tror att bostadspriserna går ner och
hela 96% räknar med att priserna förändras med max 10% under
det kommande året.

Samtidigt visar Erik Olsson Skräckindex att oron och nervositeten på
bostadsmarknaden fortfarande ligger på en ovanligt hög nivå, trots en kraftig minskning från tidigare rekordnivå.


LÄS MER: SBAB ser vårtecken på bostadsmarknaden

LÄS MER: FI: Genomsnittsräntan på högsta nivån sedan 2008


Dela med dig