Aktiespararna

FI: Genomsnittsräntan på högsta nivån sedan 2008

Av Elin Hanspers
7 mars 20241 min lästid
Hushållen fortsätter pressas av både högre räntor och andra kostnader.
I sin senaste bolånerapport skriver Finansinspektionen att den höga räntan pressar högt skuldsatta hushåll.

Idag är genomsnittsräntan på den högsta nivån sedan 2008, skriver Finansinspektionen, FI, i sin rapport. Även om räntan väntas sjunka så kommer den fortsätta ligga på en högre nivå de kommande åren, enligt de flest bedömare.

Den höga räntan påverkar också bolånemarknaden, med färre nya bolånetagare och bostadsköpare som köper billigare bostäder och lånar mindre pengar.

”En bostadsköpare får i dag vara beredd att lägga en större del av sin inkomst på ränteutgifter jämfört med de senaste åren. Det påverkar både hur många hushåll som kan låna och hur mycket de vill låna. Men även om utlåningen till hushållen har stannat av är hushållens totala skuldsättning fortsatt på en hög nivå. Det har vi ögonen på”, säger Daniel Barr, generaldirektör på FI.

Lägger 18% på räntor och amortering

Bland de hushåll som tog ett nytt bolån och amorterade lades efter ränteavdrag i genomsnitt 18% av den disponibla inkomsten på räntor och amorteringar – en ökning med omkring 7 procentenheter jämfört med åren 2017-2021. Var tionde hushåll lade minst 28% av sin disponibla inkomst på ränta och amorteringar.

LÄS MER: Så låg kommer boräntan att bli - det nya normala

LÄS MER: Swedbank: Risk för senare räntehöjning

Dela med dig