Aktiespararna

Swedbank: Risk för senare räntesänkning

Av Elin Hanspers
4 mars 20242 min lästid
"Prognosen om räntesänkning från Riksbanken i maj ligger fast men risk för senare", skriver Swedbank .
I senaste Räntebladet skriver Swedbank att en senare sänkning från andra centralbanker kan leda till att Riksbanken dröjer med sin första sänkning.

Under februari fortsatte långräntorna upp, skriver Swedbank. Detta på grund av att centralbankernas strama signaler har lett till att förväntningarna på styrräntorna i USA och euroområdet har stigit.

”Vår prognos är att Fed påbörjar sänkningar i maj och att ECB följer efter i juni, vilket är något tidigare än vad som nu diskonteras på räntemarknaden. Vi justerade vår ECB-prognos i fredags, efter det förhållandevis höga inflationsutfallet i februari, genom att skjuta fram den första sänkningen från april till juni. Sammantaget ligger dock prognoserna på långräntor fast jämfört med vår förra prognos. Osäkerheten är stor och ett ökat utbud av statsobligationer framöver kan pressa upp långräntor”, skriver de.

Dämpade förväntningar på Riksbanken

De menar att de stigande styrränteförväntningarna också har gjort att förväntningarna på räntesänkningar från Riksbanken har dämpats. Då inflationstrycket är lågt samtidigt som ekonomin går kräftgång står dock Swedbank kvar vid sin Riksbanksvy.

”Vi räknar därför fortsatt med en första sänkning i maj och att styrräntan sjunker från dagens 4,0% till 2,0% nästa år. Senare sänkning från andra centralbanker riskerar dock att leda till att också Riksbanken dröjer med att sänka. Avgörande blir då kronans utveckling”, skriver de.

Den rörliga bolåneräntan väntas sjunka till strax över 3% vi slutet av 2025. Samtidigt väntas räntor med bindningstid på tre och fem år ligga kvar på nuvarande nivåer till sommaren och sedan sjunka något.

LÄS MER: Sjunkande BNP för tredje kvartalet i rad

LÄS MER: Riksbanken flaggar för en sänkning innan sommaren


Dela med dig