Aktiespararna

Fler tror att bopriserna ska stiga – men färre klarar av ökade kostnader

Av Elin Hanspers
22 mars 20241 min lästid
53% av svenskarna uppger att de skulle klara av en ökad månadskostnad på över 6 000 kronor.
Svenska bostadsägare tror på stigande bostadspriser, men samtidigt är det färre som klarar av ökade kostnader, enligt Nordeas senaste Boendebarometer.

Fyra av tio bostadsägare tror att priset på deras hus eller lägenhet kommer att stiga under året. Det är en ökning jämfört med hösten 2023, då 19% av de tillfrågade trodde på en prisökning.

En majoritet av hushållen – 52% - tror också på sjunkande räntor under året. Under hösten 2023 trodde endast 9% på sjunkande räntor.

Samtidigt visar undersökningen att 53% av svenskarna uppger att de skulle klara av en ökad månadskostnad på över 6 000 kronor. Hösten 2023 svarade 60% att de skulle klara av en sådan kostnadsökning.

”Det är oroande att färre klarar av ökade kostnader. Vi är inne i en lågkonjunktur och den förklaring jag kan se är att många svenskar har minskat sina besparingar och nu har en liten marginal”, säger Anders Stenkrona privatekonom på Nordea.

Bland låg- och medelinkomsttagare med hushållsinkomster på 30 000 – 65 000 kronor i månaden har antalet som uppger att de inte skulle klara av en kostnadsökning på 6 000 eller mer ökat med 80% från i höstas, då 25% uppgav att de inte skulle klara en sådan ökning.

”Att det är en så kraftig ökning bland låg- och medelinkomsttagare förvånar mig. En förklaring kan vara att fjolåret var tufft och att de nu har snävare ekonomiska marginaler”, säter Anders Stenkrona.

LÄS MER: Svenskarnas finansiella hälsa ökar

LÄS MER: Mer än hälften av svenskarna har dålig koll på pensionen


Dela med dig