Aktiespararna

Därför rusade börsen: "Katalysatorn kom"

Av Elin Hanspers
2 november 20233 min lästid
Robert Oldstrand är aktiestrateg på Swedbank.
Först besked om amerikanska statspappersemissionen och sen en duvaktig Jerome Powell. Det fick den amerikanska 10-åringen att sjunka under onsdagskvällen - och Stockholmsbörsen att rusa under torsdagen. ”Det har varit översålda börser och det låg en studs i korten. Men man ska ha en katalysator som ska trigga igång det och det känns som att den kom igår", säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.

Stockholmsbörsen rusar under torsdagen och de breda indexen OMX30 och OMXSPI är upp 2,30% respektive 3,01%.

Anledningen är delvis den amerikanska centralbanken Feds besked under onsdagen om att lämna räntan oförändrad. Samtidigt tolkades Fed-chefen Jerome Powells efterföljande tal som duvaktigt, även om han öppnade dörren för ännu en räntehöjning längre fram.

Därför stiger börsen

"Kommentarerna var förhållandevis mjuka, och bland annat flaggade Powell för att prognosen för september, där ännu en räntehöjning indikerats, inte behöver vara lika aktuell längre givet nyare data", säger Robert Oldstrand, aktiestrateg på Swedbank.

Oldstrand betonar dock att det inte bara var Powells tal som fick börshumöret att gå upp. Några timmar tidigare meddelade USA:s finansdepartement sitt besked angående statspappersemissionen, där ökningstakten var lägre än väntat och det stod klart att man kommer emittera mest av 3-åriga statsobligationer och minst av 30-åriga.

Allt som allt fick detta räntan på den amerikanska tioåringen att sjunka med 21 punkter och i skrivande stund noterar den 4,71%.

Marknaden lättad

I sitt morgonbrev skriver SEB att de ser de positiva börsreaktionerna framförallt som en lättnad över att Fed-chefen inte signalerade ytterligare en räntehöjning vid decembermötet.

"Det fanns vissa duvaktiga signaler i kommentarerna från Powell, men det övergripande budskapet var balanserat och i linje med hans senaste tal. Vi står fast vid vår syn att räntehöjningen i juli var den sista för denna cykel och fortsätter att förvänta oss att räntesänkningarna kommer att inledas under andra kvartalet nästa år, utlösta av en inbromsning i tillväxten och fortsatta nedgångar för inflationen".

Fastighetsaktier går bäst

Robert Oldstrand konstaterar att aktiemarknaderna har varit väldigt nedpressade under en tid nu och att det låg en uppstuds i korten.

”Det har varit översålda börser men man ska ha en katalysator som ska trigga igång en uppgång och det känns som att den kom igår. Hur länge det här räcker är svårt att sia om, men det är inget konstigt om vi tar tillbaka några procent av det som vi tappat i oktober”, säger han.

Bland de aktier som går bäst under torsdagen så hittar vi räntekänsliga aktier, och framförallt fastighetsaktier.

SBB rusar hela 13%, Balder 9%, Fabege cirka 8% och Corem likaså.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.

Dela med dig