Aktiespararna

Börsveckan ser köpläge i tre investmentbolag

Av Finwire/Redaktionen
17 juni 20242 min lästid
Börsveckan analyserar i den senaste utgåvan 14 investmentbolag, vilket resulterar i tre köpråd och två säljråd medan övriga bolag får rådet avvakta.

Köpråden gäller Investor, Spiltan och VNV Global medan säljråden gäller Latour och Öresund. Rådet avvakta lämnas för Industrivärden, Lundbergs, Kinnevik, Bure, Svolder, Linc, VEF, Traction och Byggmästare AJA Holding. För Creades lämnas inget råd då Avanza är största innehav och Avanza äger Börsveckan.

Investor på köplistan

Långsiktigt och tålmodigt arbete med innehaven har lönat sig där flera av Investors tunga pjäser gått riktigt bra. Det finns några eftersläntrare i portföljen och kanske utgör de potential, frågar sig tidningen. "Att köpa Investor och stoppa långt in i byrålådan är sällan fel", lyder slutsatsen.

VNV Global har kämpat i motvind de senaste åren där riskaptiten kommit ner betänkligt kring olönsamma tillväxtbolag. Nu är Blabla Cars och Voi de viktigaste innehaven och det ser inte så himla pjåkigt ut hos dem bolagen. Substansrabatten är runt 45 procent. Tidningen anser att aktien är köpvärd. Risken är dock hög bör poängteras.

Spiltan har gjort mycket rätt de senaste åren och den tidigare väldigt stora exponeringen mot spelbolaget Paradox har rättat till sig. Aktien ser klart intressant ut, anser tidningen. "Kommande återköp realiserar också aktieägarvärde så vi behåller köprådet", skriver Börsveckan.

För hög substansrabatt i Latour

Latour rider på sin goda historik och premien har åter skjutit i höjden. Substanspremien på 45 procent är alldeles för hög om än att industriverksamheten är välskött. "Nej, Latour valde vi att sätta sälj på ifjol och givet aktiens uppgång är aktien en given säljkandidat även i år", skriver tidningen.

Med en aktiekurs som släpat efter index på såväl kort som lång sikt känns det som att det behövs omtag i portföljen för Öresund. "Att i det läget betala en substanspremie på 8 procent känns inte rimligt. Det är också en portfölj som är ganska lätt att replikera genom att köpa innehaven på börsen. Sälj", skriver Börsveckan.

Vill du vara först med köp- och säljråd, aktieanalyser och nyheter – följ oss på Messenger för utskick i realtid.

Signa upp dig på vårt nyhetsbrev för att varje dag få de senaste aktietipsen, affärerna i våra aktieportföljer och nyheterna sammanfattade.


Dela med dig