Aktiespararna

Brytningstidens nyanser

6 maj 20215 min lästid
Korta portföljen.
Marknaden står och väger. Riskviljan sviktar från höga nivåer, men Korta Portföljen står stadigt.

Läs förra veckans inlägg ”Lyft till nya höjder” här


Allmän reflektion

Marknaden står och väger.

Ena dagens kraftiga nedgångar varvas med lika stora uppgångar dagen efter. En stark rapportsäsong ligger bakom oss, men det är svårnavigerat för tillfället.

Förhöjd kursvolatilitet brukar tyda på att riskviljan är på väg att svikta. En övergångsperiod, eller brytningstid, där tålamodet mellan optimister och pessimister testas.

Det är en kamp om uthållighet.

På uppsidan går det fort. På nedsidan går det fortare. Det är vi alla medvetna om.

Överhettning har varit temat i många aktier i år. Är det dags för en nedåtrekyl nu? Som alltid råder det delade meningar om det. Huruvida dammluckorna öppnas återstår att se.


Förberedelser

Att börshandel involverar mycket psykologi är ingen nyhet. Ögat letar ständigt efter trender och mönster. Något som hjälper oss att förstå en, i grunden, mycket komplex omvärld.

Girighet och rädsla samsas i ett härligt oförutsägbart virrvarr på aktiemarknaden. Att investera på börsen är något av en emotionell berg-och-dalbana som kräver disciplin.

Om vi nu står inför en svagare tid på börsen är mentala förberedelser viktiga. Att gunga med i marknadens vågor kräver en stor dos tålamod, men också fokus på det väsentliga.

Lyft blicken och kom ihåg att aktier inte är en tillgångsklass för spekulation. Det är en tillgångsklass som belönar uthållighet. Med verklighetsförankrade prognoser och en långsiktig tidshorisont går det att bli vinnare i olika börsväder, även i motvind.

Warren Buffett har ett klokt citat för varje marknadscykel

Riskvilja – en föränderlig faktor

När börspilarna pekar uppåt är det många investerare som släpper garden. Trots intuitionen om det motsatta, ökar risken - generellt sett - vid hastiga uppgångar.

Motsatt effekt, inträffar vanligen vid större börsnedgångar. Då ser investerare risker överallt, men inga möjligheter.

Sin vana trogen har den amerikanska investerarlegendaren Warren Buffett ett klokt citat för varje marknadscykel. Så även i detta sammanhang:

Den främsta anledningen till låga priser är pessimism. Ibland är pessimismen utbredd eller genomträngande, ibland relaterad till ett företag eller en specifik industri. Vi vill göra affärer i en sådan miljö, inte på grund av att vi gillar pessimism, utan för att vi gillar priserna pessimism producerar. Det är optimism som är den rationella köparens fiende.”

– Warren Buffett, år 1990 i styrelseordförandens brev till aktieägarna i Berkshire Hathaway.

Grafen visar utvecklingen för Korta Portföljen med Christoffer jämfört med Stockholmsbörsen (OMXSGI) sedan återstarten i augusti 2020


Korta Portföljens framtid

Först vill jag tacka för Ert stora engagemang kring Korta Portföljen, bolagen i portföljen och alla de olika aktiecasen som har presenterats genom åren. Det värmer.

Med anledning av att undertecknad inom kort lämnar Aktiespararna för utmaningar utanför organisationen, har det senaste veckan kommit in många telefonsamtal, frågor och funderingar från er följare.

En hel del av frågorna har kretsat kring Korta Portföljens framtid och huruvida portföljen ska läggas ned eller förändras i grunden. Så är självklart inte fallet.

När en resa tar slut, tar en annan vid.

Korta Portföljen är större än en person – det är ett tidlöst koncept som kommer att leva vidare utan mig vid rodret.

Enligt rådande plan, kommer min kollega Carl-Henrik Söderberg att ta över ansvaret för portföljen när jag lämnar organisationen till sommaren.

Tackar ödmjukast för alla fina minnen. Vi ses!

/Christoffer


Övriga portföljhändelser

Sedan sist, har såväl Pricer, Fagerhult som GHP skiftat ut 0,50 kronor per aktie i utdelning.

Lustigt nog har alla tre samma utdelningsnivå för tillfället!


Portföljen finner ni nedan


Om Korta Portföljen

Aktiespararens kortsiktiga portfölj förvaltas av Aktiespararnas analytiker Christoffer Ahnemark.

Syftet med portföljen är att ge inspiration till spännande börsaffärer för Aktiespararnas medlemmar. Placeringshorisonten är vanligen en till sex månader, men horisonten kan variera från fall till fall.

All handel sker på egen risk. Gör alltid din egen analys innan köp- respektive säljbeslut fattas.

Investeringsmandatet är brett i portföljen, vilket innebär att analytikern får använda sig av en rad finansiella instrument för att öka den potentiella uppsidan eller minimera nedsidan i portföljen.

Portföljuppdatering sker varje vecka på Aktiespararnas hemsida och på Korta Portföljens Twitterkonto. Vid särskilda händelser på marknaden kan portföljen uppdateras oftare.

Korta Portföljen finns nu även på Instagram och ni följer kontot här


Dela med dig