Aktiespararna

Carnegie: Bra miljö för aktier – detta lockar mest

Av Elin Hanspers
27 februari 20241 min lästid
Framåt ser tillväxtmarknaderna intressanta ut, enligt Helena Haraldsson.
Helena Haraldsson, makro- och omvärldsstrateg på Carnegie, ser en gynnsam makromiljö för aktier. Här är de marknader som ser intressanta ut.

”Det är en bra miljö för aktier med en trolig mjuklandning och räntesänkningar i sikte. Börsen har också klarat av årets stigande långräntor väldigt bra”, säger Carnegies Helena Haraldsson i en börskommentar.

Carnegie var i senaste strategirapporten fortsatt överviktade i aktier och Helena Haraldsson menar att den nuvarande investeringsmiljön, med avtagande inflation, räntesänkningar i korten och trolig mjuklandning för konjunkturen, är fortsatt gynnsam.

Tillväxtmarknader lockar

De aktiemarknader utanför Sverige som ser mest intressanta ut är tillväxtmarknaderna, menar hon. Där är en mjuklandning ännu inte inprisad samtidigt som förväntningarna är lågt ställda då regionen länge utvecklats sämre än utvecklade marknader och USA.

”Det påminner lite om situationen i småbolag i höstas, då det var väldigt gynnsamt att bara vikta upp till neutral vikt. Nu är vi inne på samma linje på tillväxtmarknaderna, att det är dags att gå till neutral vikt. Mer specifikt ser vi intressanta alternativ utanför Kina, i exempelvis Latinamerika, på unga tillväxtmarknader inom Frontier Markets samt via stockpicking i Asien – i samtliga fall med aktiv förvaltning”, säger hon.

LÄS MER: Aktiestrateger tror på fortsatt stigande börser - dessa kan stiga tvåsiffrigt

LÄS MER: Börsen nära all time high - men ska upp ännu mer 2024 enligt strategerna

Marknadsanalyser

Dela med dig