Aktiespararna

Banken: Nu vänder det för bolaget - köp

Av Jessika Bouveng
17 maj 20242 min lästid
Carnegie skriver att Fasadgruppen ser attraktivt ut inför kommande kvartal - köp.
Carnegie Private Banking skriver i en ny analys att banken ser köpläge i Fasadgruppen. Efter ett svagt första kvartal ser Carnegie bland annat vinståterhämtning framöver och en attraktiv värdering.

I veckans aktiecase skriver Carnegie om serieförvärvaren Fasadgruppen som bland annat sysslar med fasadrenoveringar. Banken konstaterar att inledningen på året var tung för bolaget där man under det första kvartalet redovisade en organisk tillväxt på minus 11,5 % och EBITA-marginalen föll till 1,7 %.

”I spåren av rapporten har vi sänkt vår vinst per aktie-prognos för 2024 med 6 procent och för 2025 med 1 procent”, skriver banken i sin analys och bedömer samtidigt att bolaget har fortsatta goda utsikter för vinsttillväxt framförallt via förvärv.

”Under 2024 lär dock förvärvstempot vara betydligt lägre än historiskt givet den svaga marknaden och bolagets relativt höga skuldsättning i inledningen av 2024”, fortsätter banken.

Bättre kvartal väntar

Framöver spår Carnegie att Fasadgruppen kommer att gynnas av nya EU-direktiv, bland annat ett direktiv om byggnaders energiprestanda (EPBD) där fastighetsägare under flera år framöver behöver göra sina fastigheter mer energieffektiva. Där ingår även fasadrenoveringar.

Carnegie tror att bolaget kommer att redovisa bättre siffror under Q2 bland annat med tanke på orderstocken som ökade med 8% i årstakt under första kvartalet.

”Vår riktkurs på 82 kronor motsvarar en EV/justerad EBITA-multipel på 11,1x på vår prognos för 2025. Det innebär en rabatt såväl mot de flesta av Fasadgruppens nordiska jämförelsebolag som mot bolagets genomsnittliga historiska värdering på 12,6x. Vårt förvärvsscenario, ett realistiskt scenario som inkluderar troliga förvärv, indikerar samtidigt en motiverad aktiekurs på nästan 120 kronor”, skriver Carnegie slutligen.

LÄS MER: Fem spännande aktier på Londonbörsen

LÄS MER: Här är storbankens småbolagsfavoriter


FasadgruppenMedia och analyshus

Dela med dig