Aktiespararna

Fastighetsbolaget faller på sänkt rek från banken

Av Jessika Bouveng
6 maj 20242 min lästid
Castellum får både sänkt rekommendation och sänkt riktkurs efter rapport.
Castellum backar idag på börsen efter sänkt rekommendation från DNB. Analyshuset Kepler behåller sin rekommendation men sänker riktkursen.

I fredags redovisade fastighetsbolaget Castellum ett ökat förvaltningsresultat under första kvartalet, jämfört med samma period året innan. Hyresintäkterna minskade marginellt.

Castellum förlorar köpstämpel

Den norska banken DNB väljer att sänka sin rekommendation för Castellum efter att bolaget lämnat rapport. DNB har tidigare haft rekommendationen köp för aktien men nu är den sänkt till behåll.

Revideringen beror enligt banken på det något svaga resultatet i Q1-rapporten, vilket visar att vakansgraden är oroande, rapporterar Finwire via Bloomberg News.

DNB skriver även att det inte var mycket som övertygade i rapporten och att man anser att aktien idag är “fullt värderad”.

Banken har en riktkurs på 135 kronor för Castellum.

Kepler sänker riktkursen

Kepler väljer istället att endast sänka riktkursen för fastighetsbolaget men behåller sin köpstämpel. Även Kepler bedömer att Q1 inte var någon succé men man tror att det finns utrymme för tillväxt.

“Efter Q1 upprepar vi vår Köprekommendation, sänker vår riktkurs från 165 SEK till 160 SEK och minskar FFO/substansvärde under perioden 2024-2026 med 3 procent till 5 procent (vi har också sänkt förväntningarna på utdelning per aktie utifrån de reviderade finansiella målen). Med en balansräkning i gott skick ser vi ändå utrymme för tillväxtinitiativ i portföljen framöver och förväntar oss att substansvärdet kommer att stiga under 2026” skriver analyshuset.

Aktien handlas under måndagen ned runt 2% till 129 kronor.

LÄS MER: Swedbank: Fastighetsaktierna att köpa inför rapporterna

LÄS MER: Aktierna att köpa efter första räntesänkningen

CastellumMedia och analyshus

Dela med dig