Aktiespararna

Swedbank: Fastighetsaktierna att köpa inför rapporterna

Av Jessika Bouveng
15 april 20242 min lästid
Analyshuset går igenom fastighetssektorn inför rapporterna.
Denna veckan drar rapportsäsongen igång på riktigt och analytikerna på Kepler Cheuvreux har gått igenom fastighetssektorn inför perioden. Fem fastighetsaktier har rekommendationen köp.

Under fredagen kom Atrium Ljungberg med rapport och var därmed först ut bland fastighetsbolagen för perioden. Aktiespararnas analytiker Jan Lindroth kommenterade rapporten och kunde konstatera att resultatet slog förväntningarna men för bolaget liksom sektorkollegor finns frågetecken om framtidens kontor.

Kepler ser potential

I Keplers genomgång kan analyshuset notera att sektorn i sin helhet tillhör det senaste halvårets vinnare på den svenska börsen. Enligt analytikerna är det fortfarande centralbankernas beslut som är avgörande för aktiernas framtid snarare än enskilda bolagsrapporter.

Enligt Swedbank kommer den första sänkningen av styrräntan under det andra kvartalet och givet den nordiska sektorns räntekänslighet över genomsnittet tror Kepler på en stadig uppåtpotential för aktierna det kommande året.

Inför rapporterna tror analyshuset på en hel del stabilitet.

”Värt att tänka på inför fastighetsbolagens rapporter är att första kvartalet sammantaget brukar vara ett säsongsmässigt ganska svagt kvartal. Kepler Cheuvreux räknar dock med ganska stabila hyror, vakanser och nettouthyrning i fastighetsbolagens rapporter”, skriver Kepler i sin analys.

Värderingarna ska ned lite till

Sett till fastighetsvärdena tror analytikerna att den större delen av de negativa värdekorrigeringarna ligger bakom oss.

”Börsens värdering av sektorn indikerar dock fortfarande att värderingarna ska ned ytterligare. För innevarande år handlas de nordiska fastighetsbolag som Kepler Cheuvreux följer med en substansrabatt (NRV) på 21 procent”

Favoriterna inom sektorn

Swedbank har en rad köprekommendationer inom sektorn. Bland annat tror banken på Balder och Castellum som båda är med i Foksuportföljen. Även Logistea, Catena och Citycon har rekommendationen köp.

LÄS MER: Swedbank tar in ny favorit i Fokusportföljen

LÄS MER: Banken sätter köp på fastighetsaktien - "Framtiden ljus"

Media och analyshusBalderCastellumCatena

Dela med dig