Aktiespararna

Banken sätter köp på fastighetsaktien - "Framtiden ljus"

Av Jessika Bouveng
12 april 20242 min lästid
Carnegie ser köpläge i NP3. Handelsbanken är av annan åsikt.
Carnegie Private Banking ser köpläge i fastighetsbolaget NP3. Bland annat tror man att aktien kommer gynnas av stora investeringar i norr.

Fastighetsaktier har under en period varit pressade av höga räntor och när det nu pratats om kommande räntesänkningar har investerare därför frågat sig om det är läge att plocka in aktierna i portföljen igen.

Handelsbanken meddelade tidigare i veckan att man sänker sina rekommendationer för flera av fastighetsaktier och att man intar en neutral syn på sektorn.

”Fastighetsindex har stigit med 44 procent från bottennivåerna i slutet av oktober 2023 och mycket av uppsidan som vi såg tidigare i flera fastighetsaktier i anslutning till Q4-rapporterna har försvunnit, då värderingarna i många fall är för höga för att motivera en positiv hållning”, skrev banken.

Bland annat sänkte Handelsbanken sin kortsiktiga rekommendation för NP3. Carnegie Private Banking har dock en annan bild och rekommenderar istället köp.

Gynnas av investeringsboom i norr

Carnegie tror bland annat att bolaget kommer att gynnas av stora investeringar i norra Sverige. Banken tror även att NP3 inte är lika pressade av räntan.

”I en fastighetssektor som alltjämt är pressad av det höga ränteläget sitter NP3 i en fördelaktig position med huvudsakligen bankfinansiering på drygt 10 miljarder kronor. Bolagets fyra utestående obligationer kompletterar med 1,8 miljarder.”

Carnegie ser också positivt på framtiden.

”Vi ser goda förutsättningar för NP3 att leverera god vinst- och kassaflödestillväxt framåt och prognosticerar en genomsnittlig kassaflöde per aktie-tillväxt (CEPS, cash earnings per share) på 11 procent under perioden 2023–2028. Det skulle göra NP3 till ett av fastighetsbolagen i sektorn med starkast utveckling.”

Carnegie sätter en riktkurs på 250 kronor. Aktien stängde under torsdagen på 209 kronor.

LÄS MER: Aktierna att köpa efter första räntesänkningen

LÄS MER: Handelsbanken ser köpläge i utdelningsfavoriten

NP3 FastigheterMedia och analyshus

Dela med dig