Aktiespararna

Chefsstrategen: Så fortsätter börsen 2024

Av Jessika Bouveng
2 april 20242 min lästid
Johan Larsson är chefsstrateg hos Nordea och har uppdaterat bankens investeringsstrategi.
I den senaste uppdateringen av Nordeas investeringsstrategi skriver Johan Larsson, bankens chefsstrateg, att Nordea fortsätter att rekommendera investerare att övervikta i aktier.

Johan Larsson skriver att aktiemarknaden fortsätter att klättra högre och en nedgång för börsen blir allt mer sannolik. På lång sikt finns dock goda förutsättningar:

”Timing är alltid svårt och även om det finns en risk att börsen i det korta perspektivet börjar svänga lite mer behåller vi vår rekommendation att övervikta aktier, där vi ser fortsatt goda förutsättningarna för att börsen letar sig högre under resterande delen av året”, skriver chefsstrategen.

Värderingen för techbolag är motiverad

Medan den inledande uppgången var mest fokuserad på amerikanska techbolag har den fortsatta uppgången breddats. Värderingen på globala aktier ligger just nu en bit över det historiska snittet. Den höga värderingen på techbolagen behöver dock inte vara ett problem menar Johan Larsson:

”Även om värderingen ser hög ut idag så förväntas den sjunka under kommande år i takt med att vinsterna ökar. Värderingen kan därmed sägas vara motiverad, men det är under förutsättning att bolagen levererar på redan högt ställda förväntningar”.

Medvind för tillverkning

Sett till sektorer tror Nordea på en positiv trend för tillverkning.

”Samtidigt som tillverkningssektorn haft det motigt har aktiviteten i tjänstesektorn varit fortsatt hög. Framöver talar mycket för en ökad aktivitet hos de tillverkande bolagen där många cykliska sektorer sett positiv medvind under de senaste månaderna”.

LÄS MER: Aktierna att köpa efter första räntesänkningen

LÄS MER: Aktiechefen: Då är det läge att plocka hem vinst

Marknadsanalyser

Dela med dig