Bli medlem
Bli medlem

Du är här

2019-09-18

Dags att sälja? Lär dig förstå börspsykologin

wysiwyg_image

Konsten att sälja är minst lika viktig som att köpa – om du är ute efter långsiktig avkastning. Carl-Henrik Söderberg förklarar teknikerna som hjälper dig att rensa i aktieportföljen – på ett smart sätt.

Visst är det kul att leta av framtidens vinnaraktier. Men investeringar på börsen handlar till stor del om att undvika förluster och misstag. Lyckas du med det blir du på sikt en vinnare.

Det går inte alltid som man tänkt sig. Det gäller både i livet i stort som vid aktieplaceringar. Det är nog så svårt att veta när det är läge att köpa en aktie, men att fatta ett säljbeslut är om inte ännu svårare.

Här kommer därför några tips som förhoppningsvis underlättar beslutsprocessen.

Läs även: De fundamentala säljsignalerna

Lär dig förstå börspsykologin

Psykologiska mekanismer påverkar både dig och andra investerare.

Här är tre tips som hjälper dig att undvika de mentala fällorna.

Innan vi går in på konkreta säljsignaler är lite börspsykologi på sin plats. Genom att vara medvetna om de mentala fällor som finns i investeringssammanhang ökar våra förutsättningar för att lyckas på de finansiella marknaderna.

Snitta inte ner dig - Vi har en ovana att investera mer i förloraraktier i portföljen, får att minska den genomsnittliga köpkursen. Visst är jobbigt att ha fel. Men tänk efter innan du snittar ner dig i en fallande aktie. Våga att ompröva din tidigare analys. Finns det inget bättre investeringsalternativ på marknaden just nu?

Jaga inte bekräftelse - Vi investerare tenderar att leta efter information som bekräftar en uppfattning vi redan har och tolkar därför information på ett sätt som bekräftar vår tro. På fackspråk kallas fenomenet ”Confirmation Bias”. Gör tvärtom! Utmärkande för en bra investerare är att hen ständigt ifrågasätter sina positioner. Ett konkret tips är därför att skriva ner argument innan affärer görs. Ha en tydlig köp- och säljplan.

Häng inte upp dig på inköpskursen - Det är tyvärr allt för vanligt att de som köpt en aktie som sedan faller hänger upp sig på priset de betalat och därför vägrar sälja förrän investeringen i aktien åtminstone gått jämnt upp. Undvik detta irrationella beteende genom att fråga dig själv om du hade kunnat köpa aktien till dagens lägre kurs.