Aktiespararna

Danske Bank höjer aktier till övervikt

Av Elin Hanspers
27 februari 20242 min lästid
Danske Bank menar att rädslan för en recession för tillfället verkar vara bortblåst.
Marknaden har siktet inställt på en mjuklandning och Danske Bank tror att detta kommer ge mer stöd till börserna under 2024.

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Bank att året har börjat starkt med positiva konjunktursiffror. Makrodata överraskar uppsidan i såväl Europa som USA, Kina och Japan och detta är bra för riskaptiten.

” Rädslan för en recession tycks för tillfället vara bortblåst och marknaden har siktet inställt på en mjuklandning. Det är även vad vi väntar oss tack vare en kombination av sjunkande inflation, fortsatt positiv global tillväxt och stigande bolagsvinster. Det väntas ge mer stöd åt börserna under året och vi höjer därför aktier till en övervikt", banken, enligt Finwire.

Den goda tillväxten i ekonomin innebär dock att det sannolikt inte blir så många räntesänkningar som marknaden räknat med, menar storbanken. De tror därför inte heller på en nedgång i de långa räntorna.

Inflationen största orosmolnet

Den största risken för att börserna ska fortsätta upp är att inflationen tar ny fart.

”Om prisökningar åter blir ett problem kommer räntorna att stiga, och då lär vi få se nya kursnedgångar på både börsen och räntemarknaden. Det finns dock inga indikationer på att så skulle vara fallet, även om inflationssiffrorna för januari kom in högre än förväntat i både Sverige och omvärlden. En enskild månadssiffra är inte avgörande – och den lite längre trenden pekar fortfarande nedåt.” skriver de.

Vidare ser banken fortsatt potential för amerikanska aktier och gillar även japanska aktier, som väntas få stöd av både starkare tillväxt i år och av fortsatta bolagsreformer.

LÄS MER: Carnegie: Bra miljö för aktier – detta lockar mest

LÄS MER: 10 intressanta aktier på doldisbörsen

Marknadsanalyser

Dela med dig