Aktiespararna

Danske: Detta bådar gott för en fortsatt börsuppgång

Av Elin Hanspers
2 april 20241 min lästid
En stark start på året bådar gott enligt Danske Bank.
Börsen har visat styrka under första kvartalet. Detta bådar gott för en fortsatt börsuppgång, skriver Danske Banks seniora ekonom Maria Landeborn i sitt veckobrev

Svenska aktier har stigit med drygt 7% sedan årsskiftet, skriver Maria Landeborn. Även om det är en fin utveckling står den sig dock slätt mot utvecklingen för japanska aktier, som har stigit med mer än 18%. Även amerikanska storbolagsindexet S&P 500 har haft en fin utveckling, där uppgången sedan årsskiftet summeras till över 10%.

”De senaste fem månaderna har varit starka, och historiska data visar att när S&P 500 stigit fem månader i rad så har avkastningen i genomsnitt varit 12,5% de följande tolv månaderna. En stark start på året bådar med andra ord gott och vi ser utrymme för fortsatt börsuppgång om en mjuklandning blir verklighet, vilket är vårt huvudscenario för 2024. Därmed behåller vi en övervikt i aktier”, skriver hon.

Räntesänkningar i korten

Hon skriver vidare att börserna framöver väntas få stöd från en positiv konjunkturutveckling, lägre inflation och sänkta styrräntor.

”Minskad oro för räntor och konjunktur väntas även leda till att uppgången på börserna breddas, vilket bör gynna såväl mindre bolag som mer konjunkturkänsliga delar av marknaden. Vi behåller det fokus vi har sedan tidigare på småbolag, och vi har nyligen höjt industrisektorn till en övervikt”, skriver hon vidare.

LÄS MER: Aktierna att köpa efter första räntesänkningen

LÄS MER: Här är spararnas favoritaktier

Marknadsanalyser

Dela med dig