Aktiespararna

Danske: Goda grunder för börsoptimism

Av Elin Hanspers
27 maj 20241 min lästid
Danske Bank ser hög riskaptit på marknaden och menar samtidigt att man inte bör vara rädd för bakslag på börsen, då dessa förekommer även under bra börsår.

I sitt senaste veckobrev skriver Danske Banks seniora strateg Maria Landeborn att många aktiemarknader just nu handlas nära rekordnivåer. Dessutom har även guld, koppar och kryptovalutor stigit kraftigt den senaste tiden.

"På aktiemarknaden har småbolagsaktier till slut börjat delta i uppgången, VIX-index (som visar de förväntade kursrörelserna i S&P 500) har fallit kraftigt och på kreditmarknaden är spreadarna på mycket låga nivåer. Riskaptiten är med andra ord hög. Vi anser att optimismen på marknaden vilar på goda grunder och behåller därför en övervikt i aktier", skriver hon.

Hon noterar dock att det alltid brukar komma bakslag på börsen - förr eller senare. Bakslag är dock inget att vara rädd för, utan aktiemarknaden kan även under goda börsår falla ganska kraftigt under perioder, menar hon.

"Det kan vara bra att ha i åtanke om vi får en period med svagare marknadsutveckling. Att ta hem vinst bara för att börsen står rekordhögt, eller att drabbas av panik och sälja av när marknaden faller, kan i längden bli väldigt dyrt mätt som utebliven avkastning", skriver hon.

LÄS MER: Aktiechefen: Sektorn har gjort sitt - här är aktierna du ska dumpa

LÄS MER: Prognosmakaren: Därför ska du köpa aktier i maj


Marknadsanalyser

Dela med dig